Szeged, 2015. szeptember 8.
Rendõrök vizet osztanak a Horgos-Szeged vasútvonalon Szeged-Kecskés közelében azoknak a feltartóztatott migránsoknak, akik elhagyták a röszkei gyûjtõpontot 2015. szeptember 8-án délután.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Poszt ITT

A rendőr nem állatkerti gondozó, jó lenne már észrevenni!

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2015. 09. 11. 14:02

A menekült pedig nem állat. A botrányos röszkei kajadobálás a fejetlenségnek, a határozott irányítás hiányának, a vezetői töketlenségnek az egyenes következménye.
Korábban a témában:

Nehéz helyzetben vannak a menekültekhez kirendelt rendőrök. Olyan embertömeggel kell szembenézniük, amelynek a viselkedését, motivációit, gondolkodását nehezen érthetik meg, és nem csak a nyelvi akadályok miatt. Most leszögezem: tisztelet és megbecsülés jár nekik, hogy hetek óta embertelen körülmények között, a lehetőségekhez képest emberségesen állják a sarat a déli határon és mindenhol, ahol szükség van rájuk.

De vajon meddig lesz ez így? Az, hogy még nem pattant el náluk a húr, csak és kizárólag a saját önuralmukon, az önkéntesek támogatásán múlt. Legalábbis nagyon úgy fest, hogy a rendőrök kezét senki sem fogja. Vagy elmagyarázza nekik bárki is, hogyan kezeljék ezt a merőben új, eddig ismeretlen helyzetet, mint a menekültválság? Szerintem nem.

Máskülönben hogyan fordulhat elő, hogy a 2006-os gyalázatos tömegoszlatásokból okulva, mára már elvileg profin kiképzett készenlétisek több ezer embernek engedik, hogy fejetlenül vonatokat, buszokat rohanjanak meg épphogy elkerülve a tragédiát? Hogyan vethetnek be fiatal rendőröket olyan megalázó patthelyzetben, mint a bicskei éhségsztrájk, ahol a palánkon átdobott, bizalmatlan menekültek a legnagyobb igyekezetük ellenére is a sínekre rugdossák a felkínált vizes palackokat a vasútállomáson?

Meg vagyok győződve arról, hogy a botrányos röszkei kajadobálás ennek a fejetlenségnek, a határozott irányítás hiányának, a vezetői töketlenségnek, az elcsigázottságnak az egyenes következménye.

Értem, hogy a mezőn szétszéledt menekültekkel nem lehet mit kezdeni, de a kordonokkal körbevett táborban miért kell úgy hozzávágni a szendvicseket az éhezőkhöz – köztük tisztes családapákhoz, anyákhoz, tanult fiatalokhoz -, mint vadkutyákhoz a koncot az állatkertben? És rögtön adódik az újabb kérdés: mit várhatunk mi a magyar hatóságoktól egy esetleges válsághelyzetben, ha már a vendégeinket is állatként kezelik?

A rendőr nem eszköz, nem állatkerti gondozó, hanem a törvény és az állampolgárok szolgája; nem utolsósorban pedig ember. Nem igaz, hogy egyetlen főrendőr sincs ebben az országban – a belügyminiszterrel az élen -, aki legalább a fenti jelekből észrevenné, hogy az a bizonyos húr mindjárt elpattan, és sürgősen be kell avatkozni.

Azt pedig mi vegyük már észre: ha a magyar rendőrre és a menekültekre sem tekintenek emberként, ha nem biztosítanak nekik emberhez méltó körülményeket, akkor lassan nem egy európai értékeket valló államban fogunk élni, hanem egy kerítésekkel körbevett állatkertben!

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.