Poszt ITT

Szeretné tudni, mire költi a pénzét az állam? Akkor ön idegen hatalmak zsoldosa

csizmadia lászló elvtárs (Array)
csizmadia lászló elvtárs (Array)

Most a közérdekű adatok nyilvánosságát korlátozó jogszabály-módosítás mellett kardoskodnak a Fidesz „civiljei”.

A közérdekű adatokhoz való hozzáférés korlátozásáról döntött hétfőn a Parlament, az egyik legfontosabb változás az, hogy ha valaki információt kér a közfeladatot ellátó szervektől, akkor azért pénzt kérhetnek tőle.

A kormánypárt papucsorrának pamutbojtja, a Békemeneteket érdeklődés hiányában már nem szervező Civil Összefogás Fórum közleményben sietett megvédeni az intézkedést. Ebben egyebek mellett hivatkoznak arra, hogy Amerikában meg verik a négereket, azaz hogy az Egyesült Államokban az elmúlt években az ilyen adatkérések közel negyedének kiadását megtagadta a szövetségi kormány.

Érdekes módon afelett a CÖF nagyvonalúan elsiklott, hogy a magyarországi adatkérőknek is évekig tartó, többfordulós pereket kell vívniuk a legalapvetőbb információkért is, legutóbb például elfogatóparancsig fajult egy ügy, mert az MTVA nem volt hajlandó elárulni, mennyit költöttek a csúfosan megbukott Marslakók-sorozatra.

A CÖF szerint rendben van, hogy az állam „igazságos hozzájárulást” kér azoktól, akik közérdekű adatokra kíváncsiak, holott az lenne az igazságos, ha nem is kellene kérni ezeket az adatokat, hanem automatikusan felkerülnének az internetre. Bár lehet, hogy ez már nem tetszene annyira Csizmadia László szőnyegárusnak, aki civilbőrbe bújva még a civileknek szánt költségvetési források elosztásáért is felel.

A CÖF szerint „egy szűk kör már-már visszaélésszerűen él ezen jogosultságával”, ráadásul ezeknek a szervezeteknek a „külföldi finanszírozása” már azt is megkérdőjelezi, hogy az így kikért adatok „megállnak-e Magyarország határain belül”. Sőt, a CÖF szerint nemzetbiztonsági kérdésről van szó.

Szerintem meg arról, hogy rengeteg olyan közérdekű adat létezik, ami a CÖF „civiljeinek”, barátainak és üzletfeleinek kellemetlen lenne, ha napvilágot látna, sőt, ezután csak még jobban gyűlnek majd az ilyen adatok.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik