Poszt ITT

Olimpiai futás ajándékba

Vajgel Zita, a battonyai SOS Gyermekfalu lakója az olimpiai lánggal futhat nyáron Angliában.

A Samsung Mindenki olimpiája mottóval indította útjára kezdeményezését. A cég hétköznapi hősöket keresett, olyanokat, akik példamutatásukkal és tetteikkel is segítettek embertársaikon. Több száz jelölt közül választották ki azokat, akik júliusban Angliában részesei lehetnek az ötkarikás fáklyaváltónak. Egyikük Vajgel Zita.


Hány éves vagy, és mikor kerültél az SOS Gyermekfaluba?

19 éves vagyok, már majdnem 11 éve lakom a battonyai otthonban. Három húgommal együtt kerültem oda, mert otthon rosszak voltak a családi körülmények, szüleim nem tudtak megfelelően nevelni, alkoholisták voltak. A mezőhegyesi gyámhivatal intézte el, hogy az SOS Gyermekfaluba kerüljünk.

Mikor kezdtél el sportolni?

A második osztályban kezdtem a gyermekfaluban, azelőtt nem sportoltam. Nyolc éve atletizálok, Battonyán az általános iskolában kezdtem, most a szegedi Széchenyi István Gimnázium testnevelés tagozatára járok. Régebben kézilabdáztam is most az SZVSE-ben atletizálok.

Milyen eredményeid voltak?

Egyéniben megyei versenyeken indultam, Gödöllőn részt vettem a mezei futóversenyen. Csapatban folyamatosan jó eredményeket érünk el területi versenyeken.

Mikor tudtad meg, hogy mehetsz Angliába?

Szeptemberben volt a gyermekfalu 25. születésnapja, és én voltam a műsorvezető, németül mondtam a műsorszámokat. Akkor közölte Kováts Botond, a Samsung marketingigazgatója, hogy én is mehetek futni az olimpiai lánggal.

Azóta hogyan készülsz?

Napi kétórás edzésem van, plusz szeptemberben fölvettem a testnevelést emelt óraszámban. Esténként futok vagy tornázok, úszom is, és járok konditerembe.

Nemcsak a sporteredményeid miatt kaptad meg a lehetőséget a Samsungtól, hogy futhass az olmipiai fáklyával, hanem azért is, mert nagyon sokat teszel a közösségért.

Sokat foglalkozom a kisgyerekekkel, ezt megszoktam már, mert kiskoromban a saját húgaimmal is törődnöm kellett. Amikor bekerültem a faluba, sok kisgyerek nagyon vonzott. Van egy 8 hónapos „házbeli” húgom és egy 13 hónapos öcsém. Amióta megérkeztek az otthonba, azóta gondjukat viselem.

Mit szeretnél csinálni az iskola után?

Tizenkettedikes vagyok, ötéves az iskola, tehát még van egy évem. Most fogok emelt szinten érettségizni testnevelésből, jövőre a többi tantárgyból érettségizem. Szeretnék Szegeden maradni. A sporttal szeretnék foglalkozni, de nem tanárként, hanem inkább edzőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik