Mobil

Kétszer gyorsabb telefont ígér az új Android

Szerdán elindult a legújabb Android operációs rendszer, az „O” bétája, a Google Pixel telefonok és Nexusok tulajdonosai már megnézhetik maguknak, milyen újdonságokat hoz az új szoftver.

A keresőóriás bemutatta az ősszel érkező, egyelőre „O” kódnéven emlegetett Android pár újítását. Az új verzió külsőleg nem hoz gyökeres változásokat, a Nougathoz hasonlóan inkább azokra a fejlesztésekre kerül a hangsúly, amelyek biztonságosabbá és gyorsabbá próbálják tenni a szoftvert. A szokásos módon már javában folyik a találgatás arról is, hogy  melyik desszert nevét kapja meg az „O”, többek szerint is az “Oreo” lehet a befutó.

A fejlesztői konferencia nyitónapján azért a látványosabb dolgokat kiemelte a cég. Ezt várhatjuk:

Kép a képben

Bekerül a multitaskingot segítő kép-a-képben mód: egy tetszőleges appot a sarokba húzhatunk egy másik fölé kisméretű ablakként, hogy az mindig szem előtt legyen. Tegyük fel, hogy nézünk egy YouTube-videót, és eszünkbe jut, hogy fontos mailt kell megírnunk – az új Androidban nem kell ehhez bezárni a YouTube ablakát. A Home gombbal azt átalakíthatjuk mozgatható ablakká, majd tetszőleges helyre húzhatjuk.

Egyszerűbb műveletek, pöttyözött értesítések

Az appok mellett egy pötty jelzi majd, ha új értesítésünk érkezett, ha hosszan nyomunk az ikonra, rögtön felbukkan az új tartalom. A pöttyök és az értesítési sáv szinkronban működik majd, így bármelyiken keresztül nyitottuk meg az értesítést, értelemszerűen a másikban is olvasottnak számít. Ez így néz ki gyakorlatban:

Kétszer gyorsabb telefont ígér az új Android 1

Okosabbá válik a szövegrészletek kijelölése: ha egy telefonszámra, vagy címre duplán bökünk, azt utána rögtön kontaktlistához rendelhetjük, a címeket pedig megnyithatjuk közvetlenül a Google Térképekben.

A cég megszabadít attól a nyűgtől is, hogy adott eszközön mindig be kelljen pötyögni egy bejelentkezés során a felhasználónevet, jelszót, bankkártyaszámot. Több app megkapja az automatikus kitöltés támogatását, így a leggyakrabban használt infókat nem muszáj beírni manuálisan. Az automatikus kitöltést külsős fejlesztők is beépíthetik saját alkalmazásaikba.

A színfalak mögött

A fejlesztők egyik fő célkitűzése, hogy gyorsabban működjön a rendszer. Elmondásuk szerint az Android O kétszer olyan gyorsan dolgozik, mint a Nougat. A tesztek szerint 35 másodperc helyett mindössze 13 másodperc alatt feláll a rendszer a Pixel telefonon, de láthatóan gyorsabbá válik az olyan appok futása is, mint a Google Sheets.

A cél persze, hogy az összetettebb műveletekkel is gördülékenyebben birkózzon meg a rendszer, például a kamerás tárgyfelismeréssel, vagy a Google Segéddel való beszélgetésekkel. Mindez a Google TensorFlow Lite fejlesztésével valósul meg, ami lehetővé teszi, hogy a gépi tanulásos műveletek az eszközön fussanak, és ne a felhőben.

Egyéb finomságok:

  • Új biztonsági funkció érkezik, a Google Play Protect automatikusan megvizsgálja lehetséges sebezhetőségek után kutatva a frissen telepített appokat.
  • Átláthatóbbá válnak a beállítások, a hasonló opciókat összevonják. Például a wifi, hotspot, és mobiladat beállítások mind a Hálózat&Internet fül alá kerülnek.
  • Szívósabb üzemidő várható a hatékonyabb appkezelésnek köszönhetően, az O szigorúbban szabályozza majd a háttérben futó appokat.

Az Android O bétáját a Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel, Pixel XL eszközök tulajdonosai próbálhatják ki, ők itt jelentkezhetnek tesztelésre. A lelkes felhasználóknak viszont érdemes észben tartaniuk, hogy jelen állapotban még sok bug bújik meg a szoftverben, így érdemes előtte biztonsági mentést készíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik