Mobil

Mutatjuk, melyik a legtitkosabb ingyenes csevegő

A Skype mostanában egy eléggé nagyra nőtt, sokak által már kissé kezelhetetlennek is tartott monstrum, de amikor annak idején, még független fejlesztésként megjelent, tényleg merészen újszerű volt. Talán ezért is érdemes odafigyelni a Wire nevű üzenetküldőre, amelyet a Skype egykori társalapítója, Janus Friis és csapata készített. Tudjuk, csevegőkkel már tele a padlás (meg az összes appstore), de ez már megjelenésekor is azzal hódított, mennyire biztonságosan rohangálnak benne az adataink, és azóta a fejlesztők még jobban ráfeküdtek a témára.

A Wire természetesen ingyenesen letölthető iPhone/iPad alá, valamint Android rendszerre, mac OS és Windows app formájában, de böngészőben használható változata is létezik. Alapesetben titkosít minden üzenetet, tehát nem csak a küldő és fogadó személyét, vagy mondjuk a csatolt fájlokat, hanem a csevegési folyamat minden részét. Ez azért jó, mert ha bárki megpróbálná feltörni a kommunikációnkat, az általa megszerzett adatokból semmilyen szinten nem tudná visszafejteni, miről beszélgettünk, milyen fájlokat küldtünk, és egyáltalán, kik és honnan kommunikáltak egymással.

Aki esetleg Trump miatt félne attól, hogy majd Amerika úgyis kierőszakolja a működtető cégtől az adatokat, nyugodjon meg:

a cég Svájcban van bejegyezve, ezért senki se kötelezheti őket a titkosított információk kiadására. Se Trump, sem Putyin, sem pedig Orbán Viktor.

Ha ez esetleg még mindig nem lenne elég biztonságos, és mondjuk attól félünk, hogy csevegőpartnerünk másnap megy és megmutatja a teljes beszélgetésünket valami illetéktelen személynek, akkor van egy még újabb eszköz a Wire-ban: beállíthatjuk, hogy az üzeneteink bizonyos idő múlva megsemmisüljenek.

wire-titkositott-csevego-002

Ha elkezdjük beírni az üzenetet, a beviteli mező melletti homokóra ikonra kattintva kiválaszthatjuk, mennyi ideig maradjon látható és elérhető mindez a csevegőpartnerünk eszközein. Ez maximum egy nap lehet, de léptethetünk lefelé is, 5 perces, 1 perces, de akár 30, 15, illetve mindössze 5 másodperces megtekintési időre. Amikor aztán a küldésre kattintunk, a legutóbbi üzenetünk alatt egy kis visszaszámláló mutatja, hogy az mennyi ideig “él” még.

Kellemes beszélgetéseket, titkos szeánszokat, összeesküvéseket kívánunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik