Mobil

Szétkapták az iPhone 7-et: nem hiszed el, mi van a jack port helyén

Az iFixit jó szokásához híven alaposan dokumentálta a nagyobbik iPhone 7 kibelezését.

Az iFixit minden fontosabb csúcsmodellel megteszi ugyanazt: apró alkotóelemeire szedi szét a készülékeket. Ennek az egyik oka, hogy ezzel kiderül, mennyire könnyen javítható az adott eszköz, másrészt fény derül arra is, hogy a gyártó pontosan milyen komponenseket pakolt bele. Ez főleg az Apple esetében érdekes, aki nem nagyon szokta részletezni, hogy mi, merre hány méter (izé, gigabájt).

Az iPhone 7 Plusnál a kulcskérdés az volt, hogy mi került az elhagyott jack csatlakozó helyébe. Nos, az eredmény egy kicsit meglepő, hiszen első ránézésre úgy tűnik, semmi érdekes. Az tuti, hogy a jack helyére került hangszóró rács mögött nem hangszóró található, hanem egy fekete műanyag darab, aminek a rendeltetése elsőre nem is volt egyértelmű.

Na, az a bigyó ott az úgynevezett barometrikus nyílás.
Na, az a bigyó ott az úgynevezett barometrikus nyílás. (Kép: iFixit.com)

A választ maga az Apple adta meg: ez egy úgynevezett barometrikus nyílás, aminek az a feladata, hogy kiegyenlítse (és mérje) a készülék belsejében uralkodó és a külső nyomást. Erre azért van szükség, mert az új iPhone-ok immáron vízállóak, amivel együtt jár az is, hogy minden rést, nyílást gumicsíkokkal és egyéb megoldásokkal szigetelnek, ezért egy légnyomás változás esetén (amihez elég egy magasabb/alacsonyabb pontra eljutni) az iPhone belsejében túlnyomás, vagy akár vákuum is kialakulhat. Ez pedig minden bizonnyal nem túlságosan egészséges az apró alkatrészek, forrasztások, ragasztások szempontjából.

És ha már víz elleni védelem: a szétszerelésről készült videóban is jól látszik, hogy mekkora figyelmet fordítottak a folyadék elleni védelemre. A lightning portot tartalmazó modul például sokkal testesebb a tavalyinál, mindenhol gumicsíkok tömítik el a réseket, de ugyanilyen védelem található a SIM kártyát tartalmazó keretnél is.

Ezen kívül hatalmas meglepetésekben nincs részünk. Az iFixit megállapította, hogy az iPhone 7 Plusban 3 GB RAM található, a flash memóriát a Toshiba gyártotta, az új, 3D Touch képes Home gomb külön is eltávolítható, és összességében aránylag jól javítható telefon lett a nagyobbik hetes iPhone-ból. A száműzött jack helyét tehát nem az akku foglalja el, de így is egy olyan alkatrész került oda, ami alapvető fontosságú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik