Mobil

Balesetet, rablást és vízihullát hoznak a Pokémonok

Senki sem számított akkora sikerre, amit az új mobiljáték hozott - de arra sem, hogy ennyi baleset és őrült következmény tarkítja majd a játékosok életét.

Bár egy csomó országban még nem is elérhető a Pokémon Go nevű geolokációs mobiljáték, máris olyan őrület övezi, mint ami annak idején az Angry Birds első részét kísérte – csak épp a madaras játék miatt senki nem került valódi kórházba, senkit nem raboltak ki, és senki nem talált vízihullát, ami a Pokémon Go játékosokkal mind megtörtént az elmúlt napokban.

A játék lényege ugyebár az, hogy a felhasználó mobilján megjelenik a környező terület valós térképe, mintha csak egy Google Maps-t, vagy valamilyen navigációs appot használna, itt viszont a valós helyszíneken elszórva a Pokémon sorozatból ismerős kis szörnyecskéket jelez az alkalmazás. Ha egy ilyen helyszínre sétálunk, a mobil kijelzőjén a valódi környezetre rajzolva megjelenik az adott kis karakter, akit “begyűjthetünk” – a játék célja pedig tök ugyanaz, mint annak idején a matricás és egyéb őrületeké: “gyűjtsd össze mindet”.

Ez önmagában egy baromi jó ötlet, a szintén geolokációs Ingress játék fejlesztői által készített játék ugyanis végre tényleg megmozgatja a mobiljátékokba feledkezett fiatalságot. Most már nem elég a kanapén tespedve madarakat lőni a kijelzőn, a sikerhez bizony valóban ki kell menni a “való világba”, keresgélni, mászkálni, felfedezni. Csak persze a készítők nem számoltak azzal, hogy a játékosok odakint is úgy mászkálnak majd, mintha még mindig a kanpé biztonságában szórakoznának.

Balesetek és meglepetések

A Redditen, Facebookon és egyéb közösségi oldalakon egyre-másra bukkannak fel olyan sztorik, amelyek Pokémon-hajkurászás közben estek meg egyesekkel. Egyikük azt írta, a játék letöltése után mindössze fél órával már az utcákat rótta szörnyecskéket keresve, ám az éjszakai sötét miatt (meg persze azért, mert inkább a telefonját bámulta, mint azt, hogy hová lép) sikeresen beleesett egy gödörbe, lábát törte, és most 6-8 hétig se Pokemonok után, se máshová sem mehet a gipsz miatt.

Egy még csodálatosabb, szinte már Darwin-díjas fiatal úgy gondolta, gyorsabban halad a Pokémon-vadászattal, ha gördeszkán indul útnak, viszont egy parkba érve az útburkolat változását nem vette észre a telefon miatt, és máris repült pár métert. Egy 22 éves áldozatnak a zsebében kezdett vibrálni a telefonja, mivel Pokémont jelzett a közelben – ahogy a lány nézelődni kezdett, máris átesett egy betontömbön.

Ezek egy Reddit-felhasználó fotói friss Pokémon Go balesete után.
Ezek egy Reddit-felhasználó fotói friss Pokémon Go balesete után.

A Wyomingban vadászó Shayla Wiggins egy vízi-szörnyecskét próbált becserkészni a helyi folyó partján, ahol egyáltlaán nem egy kis cuki Pokémon várta, hanem egy valódi vízihulla: bár a 19 éves lány értesítette a rendőrséget, akik szerint a véletlen felfedező eléggé feldúlt állapotban volt az eset idejében,másnap máris jelezte, újra Pokémonok után kajtat.

Ami pedig még húzósabb folyomány: egyesek arra használják a Pokémon Go-t, hogy az eldugottabb helyeken található szörnyecskék közelében megvárják gyanútlan áldozataikat, akiket aztán könnyen kirabolnak. Missouri államban már 11 olyan esetet jelentettek be, ahol így fosztottak ki játékosokat.

Vadássz ésszel!

Bár egy olyan történet is kering az internetes hírportálokon, miszerint egy autóútra tévedt Pokémon-vadász tömeges karambolt okozott Massachusettsben, ez a sztori végül kacsának bizonyult, amelyet egy feltűnési viszketegségben szenvedő 26 éves fiatalember talált ki és terjesztett el. Jellemzően még a legnagyobb híroldalak többsége is valósként hozta le a szenzációt.

Az viszont tény, hogy egyre többen postolnak olyan képeket, ahol autóvezetés közben keresgélnek Pokémonokat a mobilon, ami valóban veszélyes – mint például ez a tweet, amelyben @30frankl azt írja: “Tudom, nem kéne vezetés közben Pokémon Go-val játszanom, de túl addiktív, hát nézzétek már!”.

Tudjuk, hogy az SMS-ezés, Facebook-használat és egyéb kütyüzés mennyire elvonja a figyelmet az útról, hát még egy játék, ezért  a fenti eset “kacsasága” ellenére csak napok kérdése, mikor érkezik az első valóban komoly balesetről szóló hír. Szóval ha kérhetjük, Pokémont vadászni “csak okosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”.

pokemon-go-003

Azt pedig hagyjuk is, hogy egyesek az okosságot milyen szintre viszik: a Perchbird néven Tumblr-re író felhasználó egy drónra erősítette a Pokémon Go-t futtató mobilját, hogy mindenkinél gyorsabban megtalálja a nehezen megközelíthető helyeken bújkáló szörnyecskéket. Nehogy már fel keljen állni arról a kanapéról…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik