Mobil

24 milliárd szelfi figyel a Google fotótárában

Elképesztő mennyiségű szelfit sikerült feltölteni egyetlen év leforgása alatt.

A Google Photos fontos eseményt ünnepelt az elmúlt napokban, hiszen az alkalmazásnak most jött el az első születésnapja, és az elmúlt 365 napban milliárdos számokat sikerült összehoznia, akár szelfikről, akár animációkról van szó. Elvégre mindkét dolog elengedhetetlen része a hétköznapoknak, és egy magára valamit is adó felhasználó mindkettőből kiveszi a részét.

A feltöltött fotókból egy év alatt automatikusan elkészített animációk, kollázsok, és effektekkel gazdagított képek számq 1,6 milliárd, ami azonban még komolyabb, hogy a különböző kategóriákban összesen 24 milliárd szelfit készítettek azok a felhasználók (2 billió címke kiosztása mellett), akik szeretik, ha maguk is ott vigyorognak egy-egy képen. Fontos adat az is, hogy a felhőalapú tárhelyeknek köszönhetően az alkalmazás 200 millió felhasználója összesen 13,7 petabájtnyi területet vesz igénybe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha egy mostani laptopban figyelő, átlagosan 500 gigabájtos merevlemezzel számolunk, a fotók összesen 27 400 ilyen vinyón férnének el.

google photos

Az Android Police értesülései szerint a Google hamarosan annyival emeli a tétet, hogy a Google Photos legfrissebb verziójában a Nexus tulajdonosok számára korlátlan tárhelyet biztosít a felhőben, így a legközelebbi frissítéssel nem csak a funkciók bővülnek és javulnak, hanem korlátlatul tölthetőek fel a fotók és videók. Mindemellett javulnak a képmanipuláló eszközök, tehát egyre kevesebbszer kell Photoshophoz nyúlni, ha a feltöltendő képeken valami apróságot változtatnánk (például a fényerőt, a kontrasztot és hasonlókat). Emellett a Google az évforduló alkalmából apróbb trükköket is mutat a felhasználóknak, például, hogy ha megnyomjuk a Shift+?-t, akkor megnézhetjük a fontosabb billentyűkombinációkat, míg a mobilalkalmazáson belül akár hangulatjelek alapján is kereshetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik