Mobil

Mindenki menekül a mobil Windowsról

Egyre-másra jönnek a hírek arról, hogy a Windowst futtató telefonokról lemondanak a népszerűbb alkalmazások fejlesztői. Azt mondják, nem éri meg.

Legutóbb az Opera jelentette be, hogy mostantól nem ad ki frissítéseket a Windows Phone-on futó Opera Mini böngészőhöz. Indoklásuk szerint nem akkora a fejlesztőcsapatuk, hogy iOS és Android mellett a mobil Windowsra is külön elkészítsék az újabb verziókat. Mindössze annyit ígértek, hogy ha valaki valamilyen komolyabb hibát jelez nekik, akkor természetesen befoltozzák azt.

Ezzel az Opera már a sokadik a sorban. Nem csak az üzleti elemzők vették észre, hogy a Microsoft mobilos forgalma az egyébként sem túl erős start után egyre meredekebben zuhan. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Windows 10 Mobile kiadása sem javított a helyzeten, sőt – a versenytársakhoz képest túl későn, saját befejezettségéhez képest pedig túl korán próbálták kiadni, és a Lumia 950, 950XL, 550 trión megjelent változat még a kapkodva összehozott frissítés után is sok hibát és furcsaságot tartogatott.

Az Opera előtt néhány nappal a GoPro jelentette be, hogy termékei mostantól nem kapnak frissített társalkalmazásokat mobil Windowsra, februárban a WhatsApp döntött ugyanígy, és még a Nokia időben közös lónak számító Here Maps is elhagyja a platformot.

Persze ez még mindig nem jelenti azt, hogy a Microsoft leírná a teljes projektet, már csak azért is, mert az óriási üzleti arcrahullást jelentene a drágán nyélbe ütött Nokia felvásárlás után ilyen gyorsan. De azért esélyes, hogy mostanában nem a mobil divízió vezetői viszik haza a legnagyobb bónuszt a redmondi vállalatnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik