Mobil

Lebukott a Siri, fizetett az Apple

Az Apple kinyitja a pénztárcát, és a sértett fél máris félreteszi a duzzogást, a gigacég pedig ugyanott folytathatja, ahol abbahagyta.

Előfordul, hogy még a legnagyobb cégek is koppintanak valahonnan, és ez alól nem kivétel az Apple sem, mely az elmúlt évek folyamán számtalan bírósági eljárásban volt alperes a szabadalmi jogok megsértése miatt. Az iPhone személyi asszisztense, tehát a kimondott szavakból értő Siri is megkapta a maga szerzői jogi csatáját, amely néhány év után mostanában zárulhat le.

Még 2012-ben indított pert a Dynamic Advances amiatt, mert szerinte az Apple megsértette a Rensselaer Polytechnic Institute nevű magán-kutatóegyetem által kifejlesztett technológiát: ők már 2007-ben levédette azt a szabadalmat, amit aztán az Apple a Sirihez felhasznált. Habár a per az elkövetkezendő hónapokban jutna bírósági a szakaszba, úgy tűnik, a felek megegyeznek a tárgyalótermen kívül, ami 24,9 millió dollárba, vagyis 6,8 milliárd forintba kerül az almás cégnek, de bizonyára még így is megéri.

siri_3

Ezért az összegért az Apple továbbra is használhatja a Sirit, ugyanakkor magát a szabadalmat nem használhatja fel újra, az elkövetkezendő három éven belül. Ez azt jelenti, hogy mivel a cég leteszi a nagy pénzt, így semmi sem változik az eddigi felállásban, három év múlva pedig boldogan alkothat valami Siri utódot, amiben újra alkalmazhatja a technológiát. Kérdés csak annyi, hogy akkor nem pereli-e be a Dynamic Advances, ami egyébként  a 24,9 millióból első körben ötmillió dollárt kap, a többi pedig később érkezik, de az összeg fele a Rensselaer Polytechnic Institute-t illeti.

Így kell ezt csinálni akkor, ha egy cégnek szüksége van egy bizonyos szabadalomra, ugyanakkor van elég pénze arra, hogy gyorsan rövidre zárja a dolgokat. Igaz, arra nincs semmiféle garancia, hogy a per nem folytatódik, de ekkora összeg talán a sértett feleket is meggyőzi arról, hogy nincs értelme évekig pereskedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik