Mobil

Egy ágyban az ellenséggel: Samsung-kijelző lesz az iPhone-okban

Habár a Samsungot és az Apple-t nem a két legjobb barátként szokás emlegetni, most mégis vaskos üzletet kötöttek egymással.

Sokszor leírtuk már, hogy az Apple–Samsung párharc, a sok-sok bírósági per és tárgyalás csak a felszín, ami alatt sokkal bonyolultabb gazdasági folyamatok zajlanak, mint amit úgy lehet leírni, hogy a két cég egymás versenytársa. Mert a bírósági ügyek ellenére több együttműködés is van a két óriás közt, amire itt egy újabb példa.

A Korean Herald értesülései szerint a Samsung és az Apple most egy olyan szerződést kötött, melynek tartalma szerint a koreai cég 100 millió OLED kijelzőt szállít le az almásoknak, mégpedig 2017 kezdetétől. A dolognak nemcsak az az érdekessége, hogy az üzlet 2,6 milliárd dolláros (igen, ez nagyon sok pénz), hanem az is, hogy az Apple a korábbi feltételezésekkel ellentétben nemcsak 2019-ben áll át OLED-re, hanem már jövőre.

De mégis mi az az OLED?

Az organikus fénykibocsátó dióda rövidítéséből származó mozaikszó igazából egy egyre népszerűbb kijelzőtechnológiát takar. A hagyományos LCD kijelzőkhöz képest jóval energiatakarékosabbak az OLED-es megoldások, ami egy gyorsan merülő mobil akku mellett igen fontos kérdés. Emellett nagyon vékonyak, gyakorlatilag egy kijelző méretét OLED esetében már inkább az szabja meg, milyen biztonsági üveget tesznek elé, maga a ledsor elhanyagolható. Nagyon nagy fényerőt biztosítanak, valamint széles betekintési szöget adnak, egy OLED kijelzőt akár a legszéle felől nézve sem látunk halványabbnak vagy fakóbbnak, mint szemből.

iphone_sok

A szerződésben a rendelkezésre álló információk szerint csak 5,5 hüvelykes kijelzőkről van szó, és a 4,7 hüvelykeseket nem említi. A Samsung Display adatvédelmi okokra hivatkozva nem erősítette meg az üzletet, és az Apple sem kívánt így tenni, tehát akár azt is hihetnénk, hogy az egész csak pletyka, de ismerve a két cég közti korábbi együttműködéseket, nincs okunk kételkedni abban, hogy valóban egymás tenyerébe csaptak, megint.

A múlt hónapban a KGI egyik elismert elemzője, Ming-Chi Kuo azt mondta, hogy 2017-től a teljes iPhone felhozatal átalakul, ami vonatkozik a formára, a keretek vékonyítására, és arra, hogy az iPhone 4/4s-hez hasonlóan ismét üveg lesz a burkolat. Sőt, az elemző szerint még az is elképzelhető, hogy az Apple piacra dob egy 5,8 hüvelykes eszközt, ami már vezeték nélkül tölthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik