Mobil

Se lát, se hall a mobilzombi

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 04. 11. 08:00

Az emberiség a nagyvilág nagy látképe helyett a mobilok kis kijelzőjére tapad. Egyelőre a svédeket ejtette rabul leginkább, pedig balesetveszélyes állandóan a telefont bámulni.

Ha Stockholmban járunk, és autót bérelve próbálnánk közlekedni, egy csomó mindenre kell figyelnünk az ismeretlen utcáktól a helyi közlekedési táblákig, de egy friss tanulmány szerint egyre jöbban vigyáznunk kell majd azokkal a gyalogosokkal, akik a telefonjuk kijelzőjére tapadt szemmel, zombiként bukdácsolnak elénk az úton. A svédek bizonyultak ugyanis a legjobban “mobilzombinak”.

A Dekra nevű, balesetek elemzésével foglalkozó német cég 14 ezer európai gyalogosra kiterjedő kutatása szerint egyre durvább jelenségnek számít a “mobilzombiság”. Ez az ő olvasatukban (és lassan a köznyelvben is) azt az állapotot jelenti, amikor az emberek se látnak, se hallanak a mobiljukon kívül mást, függetlenül attól, hol vannak és mit csinálnak. Mit nekik, hogy épp a zebra közepén tartanak, vagy a metrósínek felé sétálnak, azt a Messenger üzenetet azonnal el kell olvasni, különben összedől a világ. A Dekra elemzéséből például az derül ki, hogy

a telefon-tulajdonosok hatoda bele szokott nézni a telefonjába, miközben gyalogosan közlekedik.

Stockholmban a legrosszabb a helyzet, a derék svédek 23,6 százaléka képtelen a közlekedés közben levenni a szemét a mobilról. Viszont Amszterdam a legjobb európai ország a mobilzombulás tekintetében, itt csak a gyalogosok 8,3 százaléka függ rá a telefonra menet közben, Berlin 14m9 százalékkal a középmezőnyben jár. Budapestről nincs adat, de ha körülnézek az utcán az ablakból, nem hinném, hogy a lista végén lennénk, vannak mobilok a kézben rendesen.

A felmérés azon része nem meglepő, hogy a fiatalok sokkal gyakrabban válnak mobilzombivá. A 25-35 év közöttiek ötöde (pontosabban 22 százaléka) temetkezik mobiljába az utcán, míg a teljes életkori mixre vonatkozó arány 17 százalék. Mindez persze elvben nem lenne gond, biztos mindenkinek van sürgős megbeszélni, megnézni, vagy postolnivalója, de a Dekra szerint egyre gyakrabban okoznak közúti baleseteket a mobilra függő gyalogosok. Az egyik extrém esetben egy svéd lány csak akkor nézett fel a mobiljából, amikor egy előtte fékező busz rádudált, majd rácsodálkozott, hogy a zebra közepén áll.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.