Mobil

Így oszthatja meg a mobilnetet másokkal

Mutatjuk, mit tegyen, ha segíteni szeretne az internet nélkül tengődő barátján, kollégáján.

Ha többen megyünk el egy tárgyalásra, vagy üzleti ebédre, de a helyszínen nincs WiFi, mégis többen néznénk rá valami fontos adatra, jön a kínos feszengés. Ugyanez a helyzet, ha mondjuk egy külföldi ismerősünk nem tud internetezni, mert a roamingdíjak miatt nálunk nem szeretné használni a mobilnetet. Ilyenkor jöhetünk mi, és az internet-elérés hős lovagjaiként segíthetünk rajtuk néhány egyszerű lépéssel.

A mai telefonok és telefonos rendszerek többsége képes arra, hogy a saját mobilnetet egy ideiglenes WiFi hotspot létrehozásával továbbosszák másoknak. Androidos telefonon ehhez keresse meg a beállításokat, majd keresse meg az internetmegosztás menüpontot (ez telefononként más és más helyen lehet, általában a hálózat, vagy mobilnet beállítások között találja). Itt a WiFi hotspot melletti kapcsolót kell a “be” állásra pöccintenie. Ha először tesz ilyesmit, be kell állítania a hotspot nevét (ez lehet valamilyen beszélő név, BelaMobil, vagy GiziNet), valamint egy jelszót.

Ezután a netre éhező ismerős ugyanúgy csatlakozhat ehhez, mint egy otthoni, vagy munkahelyi WiFi-hez, a jelszó viszont minket véd attól, hogy a közelben bárki más megpróbálkozzon a mi netünkön élősködni.

iPhone-on ugyanezt a Kapcsolat menü Személyes Hotspot pontjában találja, míg Windows Phone rendszerű telefonokon a beállítások között az Internetmegosztás menüpontot kell keresni.

internet-megosztas-mobilrol-02

Amellett, hogy mindig figyeljünk a jelszóra (bár elvben van lehetőség anélkül is bekapcsolni a funkciót, de ezt senki se próbálja ki, mert onnantól boldog-boldogtalan ide kapcsolódik majd), egyéb biztonsági funkciókat is beállíthatunk, egyes készülékeken például lehetőség van megadni azt, hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki automatikusan a hotspot. Ha nincs ilyen menüpont, akkor pedig tegyük ezt meg manuálisan, ha már nem használja senki a segítségünket, ezzel ugyanis az akkuhasználatot is csökkentjük, ráadásul a telefon addig nem tud más WiFi hálózatokhoz csatlakozni, amíg mi működünk hotspotként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik