Mobil

Egy ágyban az ellenséggel: Androidra és iOS-re is lesz Cortana

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 12. 10. 11:00

A Microsoft úgy gondolta,  a beszélő segéd eléggé felnőtt már ahhoz, hogy a konkurencia eszközein is belekotyoghasson az életünkbe.

Van olyan pillanat, amikor a digitális asszisztens meg tudja könnyíteni az életünket, de eddig inkább csak olyan embereket láthattunk, akik a szórakozás részét fogták meg a Cortana és a Siri jelenségnek. Ez persze nem befolyásolta a Microsoftot abban, hogy több hónapnyi teszt után az almás és a zöld robotos operációs rendszereken is próbára tegye a fejlesztését.

A redmondi cég a múlt évben indította el Cortanát, természetesen Windows Phone exkluzív kivitelben, ám a szolgáltatás mostanra úgy kinőtte magát, hogy immár Androidot és iOS-t futtató eszközöket is össze tudunk kapcsolni ilyen módon a Windows 10-et rendszerű számítógépekkel. Azt azonban érdemes tudni, hogy a Cortana Windowsos verziója lényegesen többet tud, mint a mobilplatformos társai, de a redmondi gyártó gőzerővel dolgozik azon, hogy utóbbiakon is továbbfejlessze a digitális asszisztens szolgáltatásait. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a cég jó pár hónapja partnerségbe kezdett a Cyanogennel, amelynek a Cortana mostantól az egyik kulcsfontosságú része.

Hogy ki is a Cyanogen? Sok olyan mobilt nem találhatunk, amelyen alapból az általuk készített Android verziók futnak, de ők azok, akik legtöbbször képbe kerülnek, amikor a felhasználók lecserélik a gyári Androidjukat rootolás után. Az “alternatív Android” tehát főleg azok körében népszerű, akik kicsit mélyebben foglalkoznak a telefonjaikkal, és a gyártók szanaszét extrázott rendszerei helyett valami puritánabbat, de használhatóbbat keresnek.

Habár a Microsoft számos tulajdonságot sikeresen ültetett át az Android és iOS rendszerek alá letölthető Cortanába, ez még messze nem teljes, így jelenleg többek között az olyan alapvető készségek érhetőek el, mint a repülőutak, érdekességek keresgélése, valamint az emlékeztető funkció. A Cyanogen verzió valamivel többet tud, vele ugyanos a „Hey Cortana” vezényszóval tudjuk életre kelteni digitális segédünket, mely a hálózati módokat, az eszköz töltöttségét, a csendes módot, illetve egy-két egyéb rendszerfunkciót is kezelni képes.

A Microsoft ígéri, hogy folyamatosan fejleszti majd Cortana képességeit, de a kezdetekhez csak a kommunikációs feladatokat kívánták összehangolni, ám nagy energiákat fektetnek abba, hogy megoldott legyen az adatok megosztása, a különböző feladatok folytatása, illetve az aktivitások használata az eltérő platformokon.

Habár jelenleg van egy-két olyan funkció, amit az Apple fejlesztőinek határozott tiltása miatt nem tudott a Microsoft elérhetővé tenni, a felhasználói visszajelzések, illetve a fejlődés iránya pozitív, így talán hozzájárul mindez ahhoz, hogy a digitális asszisztensek elterjedtebbek legyenek, bár sokaknak teljesen megfelel a kimondott szavak nélküli kommunikáció is az eszközökkel. Ja, és kedves Microsoft, mikor is lesz végre magyar nyelvterületen is használható a Cortana? Tőlünk hívhatják Juliskának is, csak furcsa ez a hanyagolás. Az angol nyelvű rendszereket használók azonban már próbálgathatják a digitális segédet, Androidosok itt, iOS-t használók pedig itt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.