Mobil

Lefotóz, aztán zsarol a pornóvideós mobil app

Újabb zsaroló kártevő szedi gyanútlan áldozatait androidos telefonokon. A károsultak ingyen pornót remélnek, de egy helyes lesifotót kapnak, és fizetniük kell, ha nem akarnak mások előtt is lebukni.

A Nagy Testvér figyel téged – ezzel, és ehhez hasonló mondattal riogattak minket a modern világról szóló disztópiák. Arra azonban senki nem gondolt az egykori sci-fi írók közül, hogy nem csak a kormánytól, a gyíkemberektől, és a gondolatrendőrségtől kell majd félni, hanem trükkös / gonosz csalóktól is.

A Zscaler kiberbiztonsági cég figyelt fel egy új típusú kártevőre, amely pornóval csalja csapdába az androidos telefonok tulajdonosait. Az “Adult Player” nevű alkalmazás persze nem szerepel a Google saját alkalmazásboltjában, ám a droidos telefonokon és tableteken könnyen kikapcsolható az a funkció, amely csak ellenőrzött helyekről származó alkalmazást enged telepíteni. Az állítólagos pornós videólejátszó app is különféle weboldalakon ajánlgatja önmagát letöltésre, és ha valaki bedől az ingyen mozi ígéretének, máris bajba kerül.

Ahogy letöltjük ugyanis az appot és telepíteni kezdjük, az alkalmazás csendben elkattint egy videót az eszköz szelfikamerájával. Mivel telepítéskor a telefon gazdája általában kézben tartja az eszközt és a kijelzőt nézi, tökéletes profilképek készülnek így, amelyet az alkalmazás azonnal fel is dob a kijelzőre egy zsaroló üzenet kíséretében. Az áldozatok fotója mellett olyan üzenetek olvashatók, amelyek szerint egy megadott időn belül fizetnünk kell egy bizonyos összeget, máskülönben a kép az FBI-nál landol, de emellett közösségi oldalakra is felkerül. A megdöbbent júzerek pedig inkább az utóbbi eshetőség miatt nyúlnak valami más helyett inkább a pénztárcájukhoz, hiszen az FBI alapvetően nem büntethet pornónézésért, a közösségi oldalakon sorakozó ismerősök előtt azonban senki se szeretne ilyesmivel beégni. Az alábbi képen az alkalmazás ikonja, telepítési üzenete, valamint a megjelenített zsaroló képernyő látható.

Zsaroló pornó-app Androidra

A kártékony alkalmazást a készülékek újraindítása sem állítja le, és telepítés után a beállítások között sem tudjuk eltávolítani, így csak a telefon vagy tablet gyári állapotra történő visszaállítása segít a helyzeten, miközben persze odavész minden fotónk, zenénk és egyéb adatunk. Szóval nem árt vigyázni, mit és milyen forrásból telepítünk a telefonra, ha pedig mégis bepróbálkoznánk valamilyen pornómozis appal, legalább mosolyogjunk szépen a kamerába telepítés közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik