A Kettős Mérce stábja
Média

Új ellenzéki hírportál indul

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 08. 10. 09:37

Mérce néven, a merce.hu internetes cím alatt októberben várhatóan új hírportált indít az eddig a kettosmerce.blog.hu alatt elérhető blog, illetve az azt működtető egyesület – jelentették be az érintettek, akik egyúttal jelezték: a leendő új ellenzéki hírportál elindítását teljes mértékben közösségi finanszírozásból (crowd funding) tervezik megvalósítani, ehhez szeptember végéig 5 millió forintot próbálnak összegyűjteni. Azt írják, ez a pénz elegendő lehet ahhoz, hogy “az új oldal ne menjen csődbe a választásokig”. Az említett összeget úgy akarják összegyűjteni, hogy a legalább ezer forintot adományozóknak úgynevezett “portál téglajegyeket” adnak. Céljuk, hogy “ne csak a Fidesznek legyen médiája”.

Ilyen téglajegyeket ígérnek a támogatóknak a leendő hírportál működtetői
Ilyen téglajegyeket ígérnek a támogatóknak a leendő hírportál működtetői

Az új portálról azt írják még, hogy olyan site lesz, mely cikkeivel fellép egy igazságosabb és szabadabb társadalomért, a szegények, a nők és a dolgozók védelmében, amely témává teszi az egészségügy, és az oktatás problémáit. Állítják, a honlap független sajtótermék lesz, nem tartoznak egyetlen oligarchához és egyetlen párt érdekkörébe sem. Hozzáteszik, non-profit sajtótermék lesz, “egy kritikus baloldali, de nem pártos, ellenzéki, de nem Orbán-gyűlölő, hanem saját értékei miatt a jelenlegi kormánnyal szemben álló lap, amely a közélettel, de nem a politikai bulvárral foglalkozik. A merce.hu az ország és a világ legfontosabb híreit dolgozza fel, saját értékei mentén, amelyből kiemelkedik 5 téma: az egészségügy, az oktatás, a szegények, a dolgozók és a nők helyzete”.

Az oldalt a blog eddigi csapata fogja megvalósítani, főként bloggerek és újságírók, köztük Diószegi-Horváth Nóra, a Vasárnapi Hírek és Kálmán Attila, a Népszabadság és a HVG korábbi munkatársa.

A kettosmerce.blog.hu nyolc évvel ezelőtt indult, 2015 vége óta finanszírozza a Kettős Mérce Blog Egyesület a működését. Állítása szerint az egyesület, és így a blog is kizárólag az olvasók támogatásából működik, nem pályázik, nem fogad el nagy adományokat se külföldről, se itthonról, se a kormánytól. Az egyesület tájékoztatása alapján 2017-ben a blog és az egyesület költségvetése 18 millió forint, ehhez jönne hozzá az az 5 millió, ami a Mérce hírportál indításához szükséges.

Az elmúlt hetekben két új hírportállal is bővült a hazai digitális médiakínálat, egyrészt elindult Tarjányi Péter honlapja, a zoom.hu, másrészt Fühü néven az egykori Független Hírügynökség alapítójának testvére, Kövesdi István indított portált, de az egykori alapítótól, Kövesdi Pétertől függetlenül működnek. Tervezik, hogy fizetős hírügynökségi lábat is indítanak a későbbiekben. A Tarjányi-féle portál pedig egy rádió és egy politikai elemzőközponttal való bővülést is tervezi, de az ezzel kapcsolatos tárgyalássorozatok jelenleg még zajlanak. Idén januárban a Nyugati Fény nevű, ugyancsak ellenzéki blog alakult át hírportállá. Állításuk szerint szintén közösségi finanszírozásból működnek. Tavasszal a Dunántúli Naplónál Mészáros Lőrinc tulajdonossá válását követően állásukat vesztő munkatársai Szabad Pécs néven indítottak honlapot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.