Média

Fideszeseknek dolgozó pécsi ügyvéd cége jutott kereskedelmi rádiós frekvenciához

Egy néhány hónapja alapított vállalkozás, az LB Rádió Kft. kapja a hajdúsági kereskedelmi rádiós frekvenciát. A cég tulajdonosai jogászok, erős fideszes kapcsolatokkal és megbízásokkal. A Médiatanács arról is határozott, hogy megbírságolja a Simicska Lajoshoz köthető Lánchíd Rádió Pécs médiaszolgáltatót.

Egy újonnan létrehozott cég, az egyedüli érvényes pályázó LB Rádió Kft. nyerte meg a hajdúsági Derecskére vonatkozó helyi 94,7 MHz-es kereskedelmi rádiós pályázatot – derül ki a Médiatanács eheti ülésének határozatai közül. Az idén létrehozott vállalkozásnak a cégnyilvántartás szerint két tulajdonosa van, dr. Litter Zsuzsanna és dr. Bíró Balázs. Ahogy a nevek is utalnak rá, két jogászról van. Kettejüknek közös ügyvédi irodája is van, nevükre rákeresve elérhető például a pecsistop.hu korábbi cikke, ami alapján Bíró 2010 és 2014 között különböző cégeken keresztül a fideszes pécsi városháza külsős tanácsadója volt, emellett például Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselőt is többször képviselte különféle perekben. A KanizsaPress pedig úgy tudta, hogy Németh Szilárd fideszes rezsibiztosnak is dolgozott. Bíró a földpályázatokon is jól szerepelt korábban, illetve neve 2012 októberében is szerepelt a sajtóban, mivel egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2010 és 2012 októbere között jól fizetett tanácsadóként 27,6 millió forint közpénzt vehetett fel, illetve jóban volt Belénessy Csabával, a Magyar Távirati Iroda (MTI) akkori vezetőjével, aki 2012 decemberében vonult nyugdíjba. Belénessy-vel a 444.hu idén márciusi cikke szerint egyébként közös üzleti érdekeltségük is volt. Azt már az Átlátszótól tudjuk, hogy ez a Crossborder Film Kft. lehetett, melyet Belénessy alapított, de 2010 környékén Litter és Bíró is tulajdonosai, illetve vezetői voltak.

Belénessy Csaba személye egyébként azért érdemelhet külön is említést, mert mint néhány hete megírtuk, az MTI volt vezetője Velencén megnyert egy helyi rádiós frekvenciát, majd nem sokkal később kiderült, hogy Andy Vajna kormánybiztosnak – a Rádió 1 és a TV2 tulajdonosának – szövetségeséről van szó valójában, hiszen a Rádió 1 nem sokkal később bejelentette, hogy az említett velencei frekvencián is hallható lesz.

A volt MTI-főnök kisegíti a kormánybiztost a további terjeszkedésben
Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 műsora szól majd a volt MTI-elnök velencei új rádiófrekvenciáján, továbbá Békéscsabán, és várhatóan júliustól indul a mosonmagyaróvári és a székesfehérvári adás is.

A Médiatanács eheti ülésével foglalkozó közlemény úgy fogalmaz, hogy a helyi kereskedelmi rádió modern könnyűzenei slágereket, saját műsorvezetőkkel készít majd hírműsorokat, kulturális és helyi közlekedési információkat kínál majd a hallgatók számára. Az iménti mondat azonban közel sem zárja ki azt, hogy az erős fideszes kötődésekkel bíró jogász esetleg akár a médiaszolgáltatási szerződés megkötését követően úgy döntsön, hogy a kft.-je például hálózatba kapcsolódik Andy Vajna Rádió 1 hálózatával, mely láthatóan meglehetősen nagy energiákat fordít arra, hogy a Class FM elnémulását is kihasználva minél több hallgatót szerezzen magának. A vidéki helyi rádiótulajdonosok pedig örülnek, mivel a hálózatba kapcsolódást követően csak nagyon kevés helyi tartalmat kell előállítaniuk. Izgalmas fejlemény lesz, hogy a pécsi és a budapesti ügyvéd közös cége végül a műsoridő egészében maga fogja-e gyártani a tartalmakat Derecskén, vagy végül esetleg szerződnek Belénessyvel vagy Vajnával. Ezzel kapcsolatban megpróbálunk a cégtől információt kérni – ha válaszolnak, arról a későbbiekben még beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Bíró Balázs megkeresésünkre pénteken azt mondta telefonon, a 24.hu-nak nem kívánja elmondani, mik a terveik a frekvenciával, mivel erről szerinte azelőtt kellett volna megkérdeznünk őt, hogy beszámoltunk a Médiatanács mai bejelentéséről. Az ügyben egyébként ezek után kérdést küldtünk a Rádió 1-nek is, hogy kiderítsük, van-e olyan tervük, hogy összefogjanak a hajdúsági kereskedelmi rádiós frekvenciapályázat győztesével.

Simicska bírságot kapott

A rádiós piaccal kapcsolatban egyébként a Médiatanács több más döntést is hozott eheti ülésén. A Tatabánya 96,7 MHz eljárásában a grémium megtagadta az amúgy kormányközeli üzletemberekhez köthető Regionális Rádió Kft. pályázati nyilvántartásba vételét alaki érvénytelenség miatt.

Hanák Tamás
Kormányközelből kap versenytársat Vajna a vidéki terjeszkedésben
A kormányközeli Tombor András és Krskó Tibor érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft. vidéki frekvenciákért indul, ezzel Andy Vajna kormánybiztosnak kormányközeli üzletemberek támasztanak konkurenciát.

A korábban már említett, Bíró-féle LB Rádió Kft. egyébként ezért a frekvenciáért is versenyben van, ahogy egy Blue Hill Media Kft. nevű cég is indult a pályázaton, de ezeket a vállalkozásokat most hiánypótlásra szólították fel.

A Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi kereskedelmi frekvencia pályázatán a Médiatanács teljesített hiánypótlás után a Kredit Holding Kft.-t is pályázati nyilvántartásba vette. Az Esztergom 98,1 MHz pályázatán pedig a testület nyilatkozattételre hívta fel a Hold Reklám Kft.-t.

A grémium ezenkívül megbírságolta a Simicska Lajos érdekeltségei közé sorolható Lánchíd Rádió Pécset. A médiaszolgáltatónak 225 ezer forintot kell fizetnie, mivel egy márciusi műsorhetében a rádió kevesebb hírműsort és a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő műsorszámot, valamint több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, két napon pedig egyáltalán nem adott le nemzetiségi műsorszámot.

34,8 millió forint hangjátékokra

A Médiatanács közleményéből az is kiderül,  hogy tizenhárom hangjáték terve kapott 34,8 millió forintos támogatást a testület idei Cserés Miklós-pályázatán. Mailáth Nóra Meghívottak című írását alkalmazzák rádióra Kaszás Gergő rendezésében. Az ötrészes sorozat a megváltás XXI. századi esélyeit járja körül. Szent Márton életét dolgozza fel Győrffy Ákos verse alapján E. Román Kata a Havazás Amiensben című, szintén ötrészesre tervezett hangjátékban. Ottlik Géza természettudományos krimijét, A Valencia-rejtélyt Fesztbaum Béla eleveníti meg. A szövegkönyv első változatát a ’40-es évek végén még a pályázat névadója, Cserés Miklós szerette volna megrendezni, de a hangjáték akkor nem készülhetett el. Szintén Fesztbaum rendez hangjátékot Szálinger Balázs Követ, Zalából című alkotásából, a központban Deák Ferenc személyével. Sikerrel pályázott Papp Gábor Zsigmond, aki Lénárd Sándor három önéletrajzi regényét, a Völgy a világ végént, a Római történeteket és az Egy nap a láthatatlan házbant adaptálja rádióra. Csizmadia Tibor Kőrösi Zoltán műveit dolgozza fel: a Szívlekvár öt generáció egymásba fonódó sorsát mutatja be; érintve a szerelem, a háború és a családépítés témáit, a Szerelmes évek pedig a boldogság lehetőségéről beszél majd. Fazekas Péter saját szövegkönyvét veszi fel, az Őfelsége magánnyomozója egy okoseszközökkel felszerelt privát detektív kalandjait meséli el. Breier Ádám kétrészes hangjátéka két férfi történetét eleveníti meg, akik 1951-ben diktatúraellenes kiáltványt juttattak ki nyugatra, amellyel a magyarországi elnyomásra akarták felhívni a figyelmet. A dokumentumfilmes feldolgozás után hangjáték készülhet Tálas Tünde rendezésében A forradalom lánya című Hargitai Péter regényből, amely az ’56-os forradalmat egy tizennégy éves lány küzdelmein keresztül mutatja be. Illyés Kinga, az ikonikus erdélyi színésznő marosvásárhelyi otthonának estéibe hallgathatnak majd bele a hallgatók Hajdu Szabolcs Theodora című hangjátéksorozatában. A gyerekközönség számára Egri Bálint dolgozza fel Zágoni Balázs Liliom és Rózsa című művét. A tizennégy epizódból álló mesejáték két hercegnő testvérharcát és a békekötését mutatja be. Rigó Béla zenés mesejáték-sorozatát, a nővéreit felkutató királyfi történetét, a Boldog mesét Sárospataki Zsuzsanna rendezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik