Média

Magyar médiacéget alapít a Népszabadságot bezárató, Orbánnal üzletelő osztrák

Az új cég napilapkiadással foglalkozik és erősen kötődik Heinrich Pecinához, a Mediaworks volt tulajdonosához. Pecináról korábban megjelent: megvenné a Russmediát, a kelet-magyarországi meghatározó médiavállalatot.

Media Development Management Kft. néven megkezdték egy új, napilapkiadással foglalkozó magyar vállalkozás bejegyzését, mely Heinrich Pecinához, a Mediaworks Hungary volt osztrák tulajdonosához köthető. Az osztrák pénzember, aki korábban Orbán Viktorral üzletelhetett, akkor tett szert országos ismertségre Magyarországon, amikor tavaly ősszel bezáratta a 60 éves múltú Népszabadságot, Magyarország legnagyobb példányszámú pénzért értékesített közéleti országos napilapját, majd nem sokkal később a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségei közé tartozó Opimus Pressnek adta el a teljes Mediaworks-céget, mely tulajdonosa a Világgazdaságnak, a Nemzeti Sportnak, a Menedzser Magazinnak, illetve számos megyei lapnak és magazinnak.

A Pecinához köthető mostani új cég azért lehet érdekes, mert mint arról tavaly év végén mi is beszámoltunk, Pecina szeretné felvásárolni a megyei lapok azon részét, melyek még nem kerültek a kormány közelébe. Lehetséges célpontjaként a Russmediát emlegetik, mely kiadója a borsodi Észak-Magyarországnak, a Hajdú-Bihari Naplónak és a szabolcsi Kelet-Magyarországnak, továbbá a boon.hu, a haon.hu és a szon.hu portálokat is ez a cég működteti. A Russmedia összességében a kelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kiadóvállalatának számít. (Az említett lapok példányszámáról is épp most közöltünk cikket, mely elérhető itt.)

Észak Magyarország - Russmedia
További megyei lapok kerülhetnek a Fidesz közelébe
A kelet-magyarországi médiapiacon fontos szereplőnek számító Russmedia lapkiadó megyei lapjai is a kormánypárt közelébe kerülhetnek, ha igaznak bizonyulnak a pletykák.

A hvg.hu vette észre csütörtökön, hogy elindult a Media Development Management kft.  bejegyzése. Hivatalosan a kft. tulajdonosa egy ciprusi cég,  a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited, de a ciprusi cég elég erősen kötődik Heinrich Pecinához, ráadásul az ügyletben a jogi képviseletet épp az a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda látja el, amely korábban a Mediaworks és Pecina egyes ügyeit is intézte. Sőt a kft. székhelye is a Csörsz utcában, az ügyvédi iroda címén található.

A Media Development Management Kft. 3 millió forint alaptőkével jön létre, ügyvezetője a limassoli Maria Kitromilidou. A ciprusi CPS korábbi neve is árulkodó, mivel az egy idén márciusi névváltásig VCP volt. A VCP pedig Heinrich Pecina központi cégének, a Vienna Capital Partnersnek a rövidítése.

A ciprusi CPS már szerepelt a Népszabadság-történetben, a kiadó Mediaworks Zrt. (amely most már a Mészáros Lőrinc-féle Opimus Press Zrt.-é) gazdája a bécsi QDW Beteilingungen GmbH volt, amelyet a vezető magyar közéleti napilap bezárása előtt a limassoli társaság nevére írattak – írja a portál, mely ugyanakkor megjegyzi, egyelőre tisztázatlan még, hogy a céglánc másik végén ki az igazi tulajdonos most, Pecina-e még, vagy már továbbadta a ciprusi céget valakinek, aki magyarországi napilap-felvásárlást készít elő. a portál szerint az ügylet célpontja aligha országos közéleti lap, de a megyei és a bulvárlapok piacán több tranzakció előkészítéséről szállingóznak hírek.

Pecina közreműködésével további megyei lapok kerülhetnének a Fidesz közelébe

A portál azt nem nevesíti, hogy a Russmedia-portfólió felvásárlásáról lehet szó, ám ez cseppet sem lenne meglepő fordulat, miután az elmúlt napokban felerősödtek a találgatások a Russmedia jövőjét illetően. A korábbi sajtóhírekben mindenesetre az is felröppent, hogy Pecina nem végső tulajdonosa lenne a Russmediának, hanem valamelyik más Fideszhez köthető médiatulajdonoshoz kerülnének végül a Russmedia lapjai. Arra is van magyarázat, hogy miért nem a megyei lapok zömét már megszerző Mediaworkshöz kerülnének a lapok. Azért, mert így már védhetetlen lenne, hogy szinte a teljes megyei lappiac Mészáros Lőrinc közelébe került, hiszen a Mediaworks már most is a megyei napilapok kétharmadát tulajdonolja Magyarországon, Mészáros pedig hirtelen a 3. legbefolyásosabb médiás lett.

Az is látszik, hogy a Fidesz tovább szeretné növelni befolyását a magyar médiapiacon. Épp tegnap derült ki, hogy Orbán Viktor volt tanácsadója, Tombor András valószínűleg a Mandiner.hu-t is megveszi, legalábbis Mandiner Press néven hozott létre céget.

A Russmedia magyar vállalata egyébként masszívan nyereséges, 2015-ben például 532 milliós nyereséggel zárt.

példányszám
Puch beelőzte Simicskát a sajtópiacon
Miközben a Puch László által felvásárolt Népszava megelőzte a Magyar Nemzetet, a terjesztési adatok alapján elég rosszul teljesítenek Mészáros Lőrinc újságjai is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik