Média
Tóth-Szenesi Attila

A kiszemelt Index-főszerkesztő csak magas támogatottsággal vállalja a feladatot

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 05. 16. 19:21

Korábban a témában:

Mint kedden délután beszámoltunk róla, távozik az Index főszerkesztői posztját 2013 óta betöltő Dudás Gergely a médiavállalattól. A hírportálon megjelent közlemény alapján Dudás saját kérésére megy el, Dudás nyilatkozata szerint azért, mert egy ideje az új kihívások már jobban eluralták a gondolatait, mint az Index, “így pedig nem lehet mégolyan jó csapatot sem vezetni”. Dudás lehetséges utódjának Pusztay András, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója a vezető szerkesztőkkel egyeztetve Tóth-Szenesi Attilát, a politika rovat vezetőjét javasolta júniusi hatállyal főszerkesztőnek kinevezni, de Tóth-Szenesi az indexes hagyományokra hivatkozva bizalmi szavazást kért. A bizalmi szavazás 24 órát vesz igénybe, azon a szerkesztőség munkatársai vehetnek részt.

90 százalékos támogatottság kell

Ezzel kapcsolatban portálunk a mai, Dudás távozását bejelentő szerkesztőségi értekezleten résztvevőktől azt tudta meg, hogy az Index főszerkesztői posztjának várományosa csak meglehetősen magas támogatottsággal lenne hajlandó elvállalni a feladatot. Az értekezleten, melyen Tóth-Szenesi is részt vett, az hangzott el, hogy az érintett csak akkor vállalja a főszerkesztői feladatokat, ha az Index stábjának legalább 60 százaléka részt vesz a szavazáson, és ott legalább a szavazatok 90 százalékában támogatásáról biztosítják őt. Abban az esetben, ha a szavazás nem felel meg a fentieknek, akkor várhatóan főszerkesztő-választást fognak tartani.

A bizalmi szavazás holnap délután ér véget, és azért tart 24 órán át, mert egyes kollégák éppen külföldi időzónában dolgoznak, és nem szeretnék, ha valaki emiatt maradna le a szavazásról.

Tóth-Szenesi Attila 47 éves, 2002-ben érkezett a portálhoz, azelőtt a Reggeli Délvilág és a Délmagyarország újságírója volt Szegeden. 2004-ben Minőségi Újságírásért díjat kapott. Ő írta az MSZP zárt kampányértekezletéről beszámoló cikket is, melyhez álbajuszban, álruhában tért be az akkori kormánypárthoz. A főszerkesztő-várományos csaknem hét éve politikai rovatvezető a portálnál.

Egyébként telefonon kerestük Tóth-Szenesi Attilát a tervei kapcsán, de nem kívánt semmit sem mondani, mivel azt idő előttinek tartaná a még folyamatban lévő szavazás miatt. Dudás Gergelyt, a távozó főszerkesztőt is hiába kerestük többször is, hogy karrierje folytatásáról érdeklődjünk, mivel nem vette fel a telefont. A szerkesztőségi értekezleten résztvevőktől úgy tudjuk, hogy Dudás egyelőre nem beszélt arról az értekezleten, hogy hol folytatja majd a karrierjét.

Más okból is fel lehet állni, nem csak a tulajdonosváltozás miatt

Idén április 20-án derült ki, hogy Simicska Lajos nagyvállalkozó lehívta a korábban, még az Orbán Viktorral látványos módon történt szakítását megelőzően megszerzett opciós jogát, és felvásárolta az Index.hu Zrt.-t. Simicska, illetve az ő érdekeltségei közé tartozó Pro-Ráta azonnal le is mondott a tulajdonosi jogairól, és odaadta a felvásárolt médiavállalatot egy új onnan létrehozott alapítványnak, aminek a neve Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA). Az alapítvány kuratóriumában ott van dr. Nagy Ajtony Csaba, Simicska cégeinek ügyvédje, de a kuratórium elnöke az a jogász, történetesen dr. Bodolai László ügyvéd lett, aki az Index és a volt tulajdonos, Spéder Zoltán ügyeit vitte eddig, és aki egyébként az LMP delegáltja volt a Nemzeti Választási Bizottságban. Harmadik tagként pedig Kereszty Gábor került be az MFA kuratóriumába. Kereszty még nagyon régen a TV2 vezetője volt, de a ProSieben.Sat1-nél (a TV2 volt anyavállalatánál) és más médiavállalatoknál, például a Viasatnál is dolgozott. Ebben a cikkben magyaráztuk el a részleteket.

Nem sokkal később Dudás Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázta, mi történt valójában, és hogy Simicskának nincs beleszólása a lap működésébe.  Dudás a műsorban azt is mondta, ha valaki megpróbál beleszólni a honlap tartalmába, felmond. A mostani nyilatkozata szerint azonban nem ez történt.  A távozását bejelentő szerkesztőségi értekezleten egyes források szerint valaki rá is kérdezett, hogy van-e köze a távozásához tulajdonosi nyomásnak.

Szerintem egy újságíró nem válaszolhat mást arra a kérdésre, hogy ha nem szakmai szempontok alapján kell végeznie a munkáját, akkor feláll-e. Ez viszont nem jelenti azt, hogy más okból nem állhat fel soha többet

– mondta Dudás.

UPDATE (2017.05.17.): Összejött a magas támogatottság, így most már biztosan Tóth-Szenesi Attila lesz a főszerkesztő.

Kiemelt kép: Tóth-Szenesi Attila
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.