Média

Rajz- és magyartanárok oktatják médiahasználatra a magyar diákokat

Karas Monika Debrecenben a Bűvösvölgy átadásakor. fotó :NMHH
Karas Monika Debrecenben a Bűvösvölgy átadásakor. fotó :NMHH
Az NMHH új, debreceni médiaértés-oktató központjában viszont állítólag szakemberek tanítják majd a gyerekeket a médiahasználatra. Az átadón a médiahatóság elnöke egyébként amikor meghallotta a Népszabadság szót, inkább otthagyta az őt kérdezni akaró újságírót.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke adta át tegnap a debreceni Bűvösvölgyet, az ország második, első fővároson kívüli médiaértés-oktató központját. Karas az átadáskor azt hangsúlyozta, hogy az új Bűvösvölgy-központban olyan gyakorlati tapasztalatot, készségfejlesztési lehetőséget kapnak a diákok, ami segít nekik eligazodni a virtuális térben.

Hiszünk abban, hogy ha elérjük, hogy a gyerekek kritikus érdeklődéssel és megfontoltsággal nyúljanak az okoseszközeik után, és idővel a médiatudatosság magától értetődő kompetenciának minősül számukra, akkor kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb és felelősségteljes felnőttek lesznek. Bízom abban, hogy a debreceni Bűvösvölgy olyan életre szóló élményt jelent majd számukra, amelyet beépült tapasztalatként haza tudnak vinni magukkal

– mondta Karas Monika.

Az oktatóközpontot azért hozták létre, mert jelenleg az iskolákban a médiaoktatás nem szerepel önálló tantárgyként, gyakran nem is médiatanárok próbálják átadni az ezzel kapcsolatos ismereteket, hanem leginkább magyar nyelv és irodalom, illetve rajz szakos tanárok. Korábban az ombudsman is aggályosnak minősítette a magyarországi médiaoktatást.

Egy ilyen oktatóközpontban viszont a témában járatos szakemberek tanítanak, és előzetesen felkészítő anyagokat is kapnak a diákok.

„A Bűvösvölgy Debrecenben is jó helyen lesz. Szükségünk volt egy nívós médiaértés-oktatási központra. Az oktatásra fordított befektetés mindig megtérül”– ezt már Barcsa Lajos, a város alpolgármestere mondta az átadás alkalmából.

A médiaértés-oktató központ átadása egyébként nem sikerült felhőtlenre. Karas Monika, a médiahatóság elnöke ugyanis, amikor a 444.hu videós stábja a magyarországi médiapiacról próbálta volna kérdezni, és egyik kérdésében kiejtette azt a szót a száján, hogy Népszabadság, inkább otthagyta az újságírót, mondván, ez a kérdés provokatív a médiaértés-oktató központ megnyitásakor. Az újságíró így egy YouTube-os videófelvétel szerint még végig sem mondhatta a kérdést.

Stúdiós helyzetgyakorlatok

Az NMHH 2014 májusában a budapesti Hűvösvölgyi úton nyitotta meg első, a médiaműveltség és -tudatosság erősítését célzó oktatóközpontját, melyet a hatóság közlése szerint annak megnyitása óta már több mint 200 település 17 ezernél is több diákja keresett fel. Mintegy harmaduk egyébként halmozottan hátrányos helyzetűként vagy halmozottan hátrányos helyzetű településről érkezett –, hogy részt vegyen a gyakorlott médiaértés-oktatók vezette foglalkozásokon. Az NMHH szerint a budapesti központ népszerűsége és leterheltsége alapján kijelenthető, hogy Debrecenben sem lesznek kihasználatlan órák.

A Bűvösvölgy-hálózat kialakításával az NMHH azt a célt tűzte ki, hogy olyan központokat hozzon létre, amelyek eszközparkjuk és képzett médiaértés-oktatóik segítségével játszva, aktív alkotófolyamatok során, tanáruk jelenlétében tanítják meg a gyermekeknek, hogyan hat rájuk a média. A központban a 9–16 év közötti korosztály a média értelmezését és használatát elősegítő új készségeket sajátíthat el, megérthetik a média előnyös és hátrányos befolyását is, ösztönöznek a modern eszközök felelősségteljes használatára, és felhívják a figyelmét az azokban rejlő kiváló ismeretszerzési lehetőségekre és az ismeretlen veszélyforrásokra is.

Az élményközpontú foglalkozásokon a diákok úgy sajátítják el a tudatos médiahasználat alapjait, hogy maguk is médiatartalmat állítanak elő. A stúdiókban az NMHH nyolc téma köré szervezte a foglalkozásokat a címlapszerkesztéstől a reklámokon keresztül a netes kommunikációig. Debrecenben új foglalkozást szentelnek az internet kockázatainak, és játékos keretbe rendezik az internet lehetőségeinek felfedezését is. A híradó-stúdióban előre elkészített anyagokból és saját, helyben rögzített felvételeikből szerkeszthetnek pártatlan, több szempontú híranyagokat.

Erről is van videó a YouTube-on.

Öt megyéből várják a jelentkezőket

Az NMHH debreceni médiaértés-oktató központjába iskolai szervezésben várja a csoportokat Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékből. Az érdeklődő pedagógusok a  www.buvosvolgy.hu oldalon juthatnak további információkhoz. A bűvösvölgyi látogatás ingyenes, sőt az érkező csoportoknak térítésmentes szállítást is biztosít a hatóság a „cívisvárosban”.

Kiemelt kép: Karas Monika Debrecenben a Bűvösvölgy átadásakor az oktatóközpont stúdiójában. fotó:NMHH

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik