Budapest, 2011. április 2.
A "híráradatra" reagálva, egyéves előkészítő munka után megújult a Népszabadság című országos napilap.
MTI Fotó: Földi Imre
Média

Népszabadság-gate: megszólalt a Magyar Lapkiadók Egyesülete

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 10. 18. 16:01

A magyarországi lapkiadókat tömörítő egyesület közleményben tiltakozik, amiért a Mediaworks médiavállalat szerintük több ponton is súlyosan megalázta a Népszabadság újságíróit.

A körülbelül 40 Magyarországon működő lapkiadót, köztük egyébként a Mediaworks-céget is tagjai között tudó Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) közleményben ítélte el kedden, ami a Mediaworks kiadónál, illetve a Népszabadság kapcsán történt az elmúlt időszakban. Mint írják, az online- és nyomtatott médiaipar ágazati szakmai szervezeteként fennállása alatt mindig is határozottan kiálltak a sajtószakma egésze mellett, ezért az MLE a Népszabadság megjelenésének felfüggesztése óta folyamatosan kereste a kapcsolatot a kiadó illetékeseivel, annak érdekében, hogy szakmai támogatásáról biztosítsa és a lap működési alternatívája, új koncepciója mielőbb kialakulhasson. Emellett továbbra is mediációs lehetőséget kínálnak a szerkesztőség és a kiadó vezetősége számára szükség esetén. Azonban sajnálattal állapítják meg, hogy továbbra sem volt lehetőségük a „felelős“ kiadóval tárgyalni.

Leszögezték, hogy bár a tulajdonos/kiadó döntésének motivációját vizsgálni nem áll módjukban, vállalkozásához fűződő döntési szabadsága nem korlátozható, határozott álláspontjuk ugyanakkor, hogy a felelős kiadó nemcsak nevében felelős. 

Azt is írják, hogy

  1. elfogadhatatlannak találják azt a módszert, eljárást, ahogy a lap megszüntetését intézik,
  2. az újságíró hivatás egészére nézve méltatlannak találják azt az eljárást, ahogyan a tulajdonosi döntést a munkatársak tudomására hozták, megakadályozva őket a napi alkotó munkájuk végzésében, méltatlan, ahogyan semmibe veszik a lap munkatársainak emberi és munkavállalói méltóságát.
  3. a megvalósítás módja súlyosan rombolja a kiadói szakma hitelességét, a társadalom, az olvasók, az előfizetők, a kommunikációs cégek, hirdetők és a munkavállalók körében.

Ettől a hibás, káros gyakorlattól az MLE elhatárolódik és ismételten felhívja a felelős kiadó és munkáltató figyelmét, hogy valódi tárgyalások útján haladéktalanul rendezze a munkavállalók helyzetét

– áll a közleményben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.