Ipress nyomda nyomtatás
Média

Megkapta az engedélyt a Fastrock, hogy felvásárolja az Ipresst

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 09. 26. 11:08

Korábban a témában:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfő délelőtti tájékoztatása szerint megadta az engedélyt a Fastrock cégnek, hogy felvásárolja a magazin- és szórólap nyomtatással foglalkozó Ipress nyomdai céget.

A Fastrock Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerez az Ipress Center Central Europe Zrt. felett.

A GVH megállapította, hogy az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok egyaránt foglalkoznak szórólap- és magazinnyomtatással. Az irányítást megszerző vállalkozást magában foglaló EDS-csoport 50-60 százalék közötti, az Ipress 5-15 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkezik a szórólap-nyomtatási piacon, míg a helyzet fordított a magazinnyomtatási piacon: az Ipressnek 60 százalék körüli, az EDS-csoportnak pedig 10 százalék alatti részesedése van. (Az EDS nyomdához tartozik például a Zrínyi nyomda is.) A versenyhatósági vizsgálat szerint azonban nem várható kedvezőtlen horizontális versenyhatás (így az árak emelkedése) a tranzakció engedélyezését követően sem a szórólap-, sem a magazinnyomtatási piacon, mivel több érdemi versenytárs van jelen a piacon, és a szolgáltató-váltás nem ütközik jelentős nehézségekbe; tovább erősödhet a versenynyomás egyrészt a napilapok példányszámainak csökkenő trendje miatt a napilapnyomdák, másrészt a külföldi nyomdák részéről; jelentős szabad kapacitás van a piacon; az érintett vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás legközelebbi versenytársainak; a szolgáltatás igénybevevői érdemi vevői erővel rendelkeznek; a megkeresett piaci szereplők nem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódással kapcsolatban.

A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, hiszen az összefonódás nem hoz létre új vertikális kapcsolódást, illetve nem eredményezi a tevékenységi kör olyan bővülését, amely káros portfólió-hatásokhoz vezetne.

(Kiemelt képen: munkában az Ipress váci nyomdája. A fotó a cég honlapjáról származik.)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.