Média

Anyu főz, mos, takarít – kiirtanák a nemi sztereotípiákat a reklámiparból

anyu főz, mos, takarít
anyu főz, mos, takarít
Számos globális reklámügynökség csatlakozott a Cannes-i Reklámfesztiválon bejelentett #unstereotype kezdeményezéshez, amellyel a nőkkel kapcsolatos sztereotípiák ellen harcolnának.

A jövő reklámjaiban nem csak a nők tüsténkednek majd a konyhában, de a férfiak is. Többek között erről is szól a Cannes-i Reklámfesztiválon bejelentett #unstereotype nevű kezdeményezés, amellyel az Unilever márkáival példát akar mutatni a reklámipar számára. A kezdeményezés célja, hogy a cég márkái és úgy általában az egész reklámipar hirdetései meghaladják a gender-szerepek sztereotipikus megjelenítését, az ügynökségek és hirdetők pedig friss, a mai fogyasztók számára relevánsabb kampányokat dolgozzanak ki a jövőben.

A Magyarországon is számos márkával – például Delikát, Flora, Globus, Knorr, Lipton, Rama, Saga, Cif, Domestos, Flóraszept, Coccolino, Axe, Baba, Dove, Gabi, Rexona, Algida, Carte D’Or, Cornetto, Magnum – jelenlévő, a világ egyik legnagyobb reklámozójának számító Unilever kezdeményezése arra hívja fel a világ legnagyobb hirdetőinek figyelmét, hogy ismerjék fel a reklámokban még mindig jelenlévő, idejétmúlt nemi sztereotípiákat, valamint azt, hogy a nemi szerepek progresszív bemutatása nemcsak a társadalom, de a márkák szempontjából is előnyös.

A reklámokban megjelenő sztereotípiák mindkét nemet érintik, kutatásaink szerint azonban a nők bemutatása a leginkább negatív a reklámokban

– mondta Aline Santos, az Unilever globális marketingért felelős vezérigazgató-helyettese.

A kutatásban résztvevő nők 40 százaléka egyáltalán nem képes azonosulni a reklámokban szereplő nőkkel. A reklám ereje hatalmas lökést adhat a pozitív kulturális változásoknak. Meggyőződésünk, hogy az iparággal együtt erkölcsi kötelességünk e változás élére állni: célunk, hogy pozitívan mutassuk be az embereket, olyanoknak, amilyenek valójában

– tette hozzá a vezérhelyettes.

A progresszívebb reklám erősebb márkabenyomást eredményez

A világ egyik legnagyobb hirdetőjeként az Unilever az elmúlt két évben részletes kutatást végzett a reklámokban megjelenő női identitás változásának, illetve a fogyasztói elköteleződést erősítő, relevánsabb márkakommunikáció feltérképezése érdekében.

A Millward Brownnal karöltve kutatásokkal támasztottuk alá, hogy a progresszívebb reklám szorosabb elköteleződést, gyakoribb spontán említést és erősebb márkabenyomást eredményez. A változás ezért nem csupán fontos társadalmi szükségszerűség, de sürgető üzleti elvárás is. Ez az egy út áll előttünk, ha ki akarjuk aknázni a kreatív munkáinkban rejlő lehetőségeket

– folytatta Aline Santos.

Három területen fejlesztenek

Az Unilever három területen kívánja fejleszteni a gender-kérdéseket, ezen belül is a nők bemutatását reklámjaiban: a szerepek, a személyiség és a külső megjelenés mentén. Az így bemutatott szerepek messze túlmutatnak majd a termékhez kötődő hagyományos feladatokon, a szereplőket hitelesebb, valódi személyiségként, háromdimenziós, hús-vér emberként kívánják megjeleníteni.

Idejét múlt, hogy csak anyu főzött

Santos egy jó példát is említett az egyik Unilever-márka kapcsán, milyen irányba mozdultak el. „Felismertük, ahhoz, hogy a Knorr márka releváns, inspiráló és progresszív maradjon, változtatnunk kell. A gasztropárbeszédben idejétmúltnak tűnt a hagyományos szerepekre alapozott koncepció. A régimódi, tökéletes család sztereotípiája helyett – ahol anyu főz – a reklámjainkban ma már elvált apukákat, diákcsoportokat, Y- és Z-generációs fiatalokat is bemutatunk” – tette hozzá.

Már számos ügynökség csatlakozott a kezdeményezéshez

Az Unilever több partnerügynöksége, köztük a BBH, a 72andSunny, a JWT, a DDB, a MullenLowe és az Ogilvy már megerősítette, hogy az új stratégia mentén folytatja munkáját. Sőt Santos arra számít, hogy a jövőben számos más ügynökség is csatlakozik majd az #unstereotype kezdeményezéshez. „Célunk, hogy a progresszív ábrázolás segítségével közösen tegyük a reklámot e kultúraváltás élharcosává” – hangsúlyozta Santos.

A világ egyik legnagyobb hirdetője Magyarországon három gyárral van jelen

Az Unilever világszerte több mint 400 márkával mintegy 190 országban van jelen az élelmiszerek, kozmetikumok és háztartási tisztítószerek piacán. A vállalat évente 170 milliárd terméket értékesít, forgalma 53,3 milliárd eurót ért el 2015-ben. Az Unilever világszerte 169 ezer embert foglalkoztat.  A 120 éve működő Unilever magyarországi leányvállalata 1991-ben jött létre budapesti központtal. Az Unilever Magyarország Kft. a budapesti irodában és a három vidéki, nyírbátori, veszprémi és röszkei gyárában több mint 1700 munkavállalót foglalkoztat. Nyírbátorban háztartás-vegyipari termékeket (fertőtlenítőket, mosogatószereket, súrolószereket stb.), Veszprémben az Algida jégkrémeket, Röszkén élelmiszer-ipari termékeket készítenek, például ételízesítőket.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik