Média

Így tévéznek az egyre függőbb magyarok

tévéantenna
tévéantenna
A Nielsen Közönségmérés adatai alapján még többet tévézik a magyar, mint egy évvel ezelőtt. Kiderült a tévépiaci körképből az is, hogy a tévézők nagyobb arányban választották az általános szórakoztató és közszolgálati csatornákat, mint az előző év azonos időszakában, miközben az országos kereskedelmi csatornák részesedése kis mértékben csökkent.

2015 negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 5 óra 2 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely 2 perccel volt több mint az előző év ugyanezen időszakában. A 4-17 évesek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 28 perc volt, a 18-49 éves korcsoporté pedig 4 óra 5 perc, ami a gyerekek esetében 1 perces, míg a 18-49 éveseknél 6 perces csökkenést jelentett. Az 50 évnél idősebbek naponta átlagosan 6 óra 41 percet tévéztek az év utolsó negyedében, ami 11 perccel több mint egy évvel korábban.

Az egy főre eső napi tévénézési idő
Az egy főre eső napi tévénézési idő

Még kevesen választják a késleltetett tévézést

Az úgynevezett időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) irányuló kutatások szerint a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,1%-át, átlagosan 3,4 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására 2015 negyedik negyedévében. A 4-17 és a 18-49 éves korosztály a tévénézésre fordított idejének 1,2 illetve 1,5 százalékát töltötte késleltetett tévés tartalom fogyasztásával, míg az 50 év felettieknél ez az arány továbbra is a legalacsonyabb, mindössze 0,8% volt.

A késleltetett videónézés még nem robbant be
A késleltetett videónézés még nem robbant be

A közszolgálat javított, az országos kereskedelmi tévék rontottak

2015 utolsó negyedében a közszolgálati csatornák részesedése 15,5%-ról 16,7%-ra nőtt, de az általános szórakoztató csatornák 19,6%-a és a filmcsatornák 10,1%-a is hasonló mértékű – egyaránt 1,1 százalékpontos – emelkedést jelentett 2014 ugyanezen időszakához képest. A gyerekcsatornák 0,8 százalékpontos növekedéssel 5,2%-os közönségarányt értek el, a zenecsatornák 0,4 százalékponttal 3%-ra, az életmódcsatornák pedig 0,2 százalékponttal 2,3%-ra növelték részesedésüket az egy évvel
korábbi arányukhoz viszonyítva.

A két országos kereskedelmi csatorna (RTL Klub + TV2) együttes részesedése 29,4%-ról 26,2%-ra mérséklődött,míg a hírcsatornák 3,2%-os közönségaránya 1,1 százalékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, míg az ismeretterjesztő és sportcsatornák részesedése 0,4 illetve 0,2 százalékponttal maradt el a 2014-ben mért értékhez képest – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.

A közszolgálat nyert, az RTL Klub és a TV2 kissé visszaesett
A közszolgálat nyert, az RTL Klub és a TV2 kissé visszaesett

A filmeket választottuk leginkább

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 11,6%-os volt, míg a műsorfogyasztás 17,2%-át tette ki. A „hírek, aktuálpolitika, gazdaság” tematikájú műsorokat 2,9%-os sugárzási arányukhoz képest lényegesen nagyobb, 9,7%-os részesedéssel fogyasztották a nézők, de másfélszer nagyobb volt az érdeklődés az „információs” és a „nem zenei szórakoztató” műsortípusok
esetében is. A kínálati arányhoz viszonyítva a nézők csekélyebb mértékben érdeklődtek a „nem zenés fikciók”, valamint a „sport”, a „zene” és az „egyéb” (például reklám, műsorajánló) műsortípusok iránt, és bár a kínálat 12,5%-át a művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos műsorok alkották, a nézők tévéfogyasztásából csupán 3,9%-ban részesedtek.

Nielsen_műsortípusok
Nielsen_műsortípusok

A legtöbbször pudingreklámokat bámultunk

Kiderült az is, hogy mely reklámok uralták a magyar televíziózok képernyőit. A mérések alapján a napi fogyasztási cikkek (azaz az FMCG termékek) hirdetési rangsorában az első helyre a „puding, tejalapú desszert” került, második a „parfüm, kölni”, a harmadik helyen pedig a „szeletes csokoládé” termékosztályának televíziós hirdetései állnak a negyedik negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján. (Az FMCG termékek körébe jelen kutatásban a babaápolás, az élelmiszer, az élvezeti cikk, a háztartási cikk és a szépségápolás szektorok tartoznak.)

A pudingreklámok vezetnek
A pudingreklámok vezetnek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik