fhm
Média

Elvérzett az FHM és a Zoo magazin

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2015. 11. 19. 12:26

Felfüggeszti a Bauer Media kiadó az FHM és a Zoo brit férfimagazinok megjelentetését. A digitális piac tett be a lapoknak. Pedig hőskorában az FHM-et még 700 ezer példányban nyomtatták.

A For Him Magazine első kiadása 1985-ben jelent meg először, és eleinte negyedévente került az előfizetőkhöz, majd 1994-ben havi periodicitásra váltottak, és ekkor vette fel a lap az FHM nevet.

Az FHM 2011 májusi cjmlapja
Az FHM 2011 májusi címlapja

Az 1990-es években egyre népszerűbbé váló FHM a férfi magazinpiac meghatározó szereplőjévé vált, és számos országban, így Magyarországon is megjelentek helyi változatai.  Hazánkban egyébként már 2009-ben, a gazdasági válság idején megszűnt a lap kiadása. (A magazint Magyarországon a Hearst Sanoma Budapest adta ki, akkoriban a magyar változat példányszáma 21 ezer körül alakult.)

Az FHM nevéhez fűződik egyébként a Világ 100 legszexibb nője szavazás is, ami idén májusban már 21. születésnapját ünnepelte.

A mostantól ugyancsak szünetelő ZOO magazin 2004-ben indult, és az akkoriban létrejövő heti periodicitású férfi magazinok táborát erősítette. A kissé pimasz hangvételű lapban a lányok mellett sport, zene, film és technológia témájú írású kaptak helyet. A ZOO célcsoportja 18 és 35 év közötti férfiakból állt.

A kiadó a mostani lépést a megváltozott médiafogyasztási szokásokkal magyarázta. A Bauer Media szerint az olvasók egyre inkább a mobil média és a közösségi média irányába fordulnak, amit jól jellemez, hogy az FHM és a ZOO együttesen 5 milliós digitális olvasói táborral rendelkezik.

A digitális piac tehet mindenről

Bár a férfi magazinok terén huzamosabb ideje tart a visszaesés, a Bauer Media döntése különösen akkor érthető meg igazán, ha megnézzük a két magazin értékesítési mutatóit, ami az idei első félévben látványos esésbe kezdett, az FHM-ből például 20 százalékkal tudtak kevesebbet eladni, mint 2014 első felében. A Zoo magazin esetében pedig 12 százalékos volt a csökkenés.

700 000-ből lett 67 000, aztán most 0

Az FHM a 2000-es évek elején egyébként még 700 ezer példányban jelent meg, míg 2015 első felére már 67 ezerre esett a példányszám. A Zoo esetében az egy évtizeddel előtti csúcsponton még 250 ezer példány kelt el, ami mostanra 24 ezerre zuhant.

Egyébként a ZOO piactársa, a korábban IPC Media, ma Time Inc. által kiadott Nuts már 2014 tavaszán bedobta a törülközőt.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.