Light

Erdő Péter: a háborúnak a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak

24.hu
24.hu

2015. 12. 25. 06:46

Mindenkiben felismerhetjük Jézust, akivel életünk során találkozunk – hangzott el az éjféli szentmisén a Bazilikában.

Jézus a várva várt szabadító, aki minket is megszabadít fáradtságunktól, önzésünktől és attól a félelemtől, hogy értelmetlen és hiábavaló az életünk – mondta Erdő Péter a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában, a karácsonyi éjféli szentmisén.

Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását – „arra születünk, hogy mi is bekapcsolódjunk az isteni élet és szeretet közösségébe”, mondta a bíboros-érsek. Felismerhetjük és szerethetjük Jézust minden gyermekben, minden magányos, beteg, szegény emberben és mindenkiben, akivel életünk során találkozunk – hangzott el.

„Beteltek a napok”, amikor Máriának szülnie kellett – ez az evangéliumi kijelentés egyszerű szófordulatnak hangzik, de a hívő hagyomány mélyebb értelmet talált benne: a gondviselő Isten a világ kezdetétől meghatározta az időt, amikor emberként meg akart születni, mondta Erdő Péter. Az éjféli születés hagyományára emlékezünk azzal, hogy karácsonykor évről évre éjféli szentmisét tartunk – tette hozzá.

Erdő Péter emlékeztetett arra: nem véletlen, hogy az Üdvözítő béke idején akart megszületni. A béke mindenkinek kell ahhoz, hogy megvalósítsa mindazt, amiért Isten teremtette, a háborúnak azonban a védtelen gyermekek a legkiszolgáltatottabbak. „Gondoljunk hát karácsony éjszakáján azokra a gyerekekre, akik kénytelenek voltak szüleikkel együtt elmenekülni otthonaikból a háborúk és üldözések elől, és menekülttáborokban fagyoskodnak” – kérte a bíboros. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.