Kultúra

2018-ban sem lesz egyszerűbb az élet a Marson

2018-ban sem lesz egyszerűbb az élet a Marson

Magyar stúdióban, magyar operatőrrel és magyar statisztákkal startolhat el a National Geographic Mars-sorozatának második évada 2018-ban. Az utolsó forgatási héten belestünk a kulisszák mögé.

A National Geographic egyik legnagyobb dobása 2016-ban az volt, hogy a csatorna fennállása óta először egy olyan hatrészes sorozatot mutatott be, amely egyszerre próbálta meg kielégíteni az űrutazás/űrkutatás, azon belül a Mars bolygó iránt tudományosan érdeklődőket, és a realista sci-fi környezetben játszódó, drámai hangvételű fikciós művek kedvelőit. A Mars első évada nagyjából fele-fele arányban elegyítette a jelen idejű interjúkat egy olyan 2033-ban játszódó fikciós szállal, amely tudományosan többé-kevésbé (inkább többé) megalapozott.

Az új évad legfontosabb felvételei a Korda filmstúdióban készülnek. Az előző évadhoz képest megsokszorozták a helyszínek számát, ami főként annak köszönhető, hogy ezúttal sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a fikciós részek, a hat rész kb. háromnegyedét teszik majd ki.

Galéria
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Az első évadot 36 millióan látták, a második évadra minimum ugyanennyi nézőt remél a csatorna. Ottjártunkkor épp az utolsó forgatási hét zajlott, ezután következik a közel féléves utómunka, majd 2018 tavaszán be a mutatják a sorozatot a világ 171 országában.

Az előző évad eseményeihez képest tíz év telt el, ennek megfelelően nem csak a már megismert Olympus Town növekedett újabb orvosi és kutatólaboratóriumokkal, irányítóközponttal, hálófülkékkel, egy bárral és egy kantinnal, hanem egy komplett bányászkolónia, a Lukrum-bázis is letelepedett a bolygón, ami újabb kihívások elé állítja a marsi állampolgárokat.

A Korda stúdió területén a két különböző Mars-bázis miatt jelenleg két teljes hangár és egy „marsosított” szabadtéri helyszín szolgál helyszínül, ezzel jórészt le is fedve a stúdió teljes területét. Sok díszletet itt építenek meg, sőt a kisebb kiegészítő kellékeket is helyben, egy 3D nyomtató segítségével gyártják le, itt van ugyanis a széria művészeti részlege is. A színészektől a sminkeseken át a díszletépítő munkásokig 350-en dolgoznak a produkcióban nagyjából május óta, jelentős részük pedig magyar szakember.

A sorozat új operatőre az ugyancsak magyar származású, de külföldön élő és dolgozó Szalay Attila, aki többek között a Smallville-ben és a Feláldozhatók 2-ben is közreműködött. Szándéka szerint a második évadban több színt és árnyalatot használnak majd a világításban. Mivel a legtöbb helyszín zárt, szűk tér és mindenféle természetes fényt nélkülöz, a világítási koncepciót nagyon aprólékosan kellett kitalálni, emiatt az operatőri/világítási előkészületek hét héten keresztül tartottak. A Filmalap gyakornokprogramjának köszönhetően öt fiatal is kipróbálhatja magát a terepen.

Galéria
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Az impozáns díszlet mellett a különböző berendezési tárgyak sűrűsége és kidolgozottsága is feltűnő, arról nem is beszélve, hogy minden helyszín életnagyságú, és minden oldalról beforgatható. Ugyan sok zöld és kék hátteret is használnak a sorozatban, de a lehető legnagyobb része igazi helyszíneken forog, például a stúdió mellett kialakított marsi tájon, vagy Marokkóban.

Mint megtudtuk, az új évadban az eddigieknél is nagyobb megpróbáltatások elé kell állniuk a marsi telepeseknek, dacolva a természeti elemekkel és társadalmi kihívásokkal, nem beszélve az élet és halál törvényszerűségéről, ami a Marson egészen más értelmet nyer, mint a Földön.

A sorozat 2018 tavaszán érkezik, és az előzőhöz hasonlóan hat részes lesz.

Olvasói sztorik