Kultúra

Több mint húszmillióért védik a valtonosok a bulinegyedet

A Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec Kft. szeptember 17-ig látja el Belső-Erzsébetvárosban (Király utca, Akácfa utca és Rumbach Sebestyén utca által határolt területen), a civil járőrszolgálat feladatait minden hétvégén, csütörtöktől szombatig. Nyáron többször feltűntek a valtonos biztonsági őrök a kerületben, ezért megkérdeztük az önkormányzatot, hogy pontosan milyen feladatokat lát el a cég, és mennyiért.

Kiderült, hogy egy május 8-án egy rendkívüli ülésen fogadták el azt a határozatot, amely szerint az önkormányzat szerződést köthet a Valtonnal. A biztonsági cég legutóbb a vizes vb helyszíneit biztosította egymilliárd forintért, de korábban több fideszes rendezvényt, illetve állami esemény őrzését nyerte meg.

Hárommilliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége
Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a Valton, amely az idén akár bankot is robbanthat.

Most a határozat alapján a VII. kerület frekventáltabb területeire, Belső-Erzsébetvárosra június 1. és szeptember 17. közötti időszakra kötött az önkormányzat szerződést a Valton-Sec Kft-vel.

A járőrözés heti rendszerességgel csütörtök, péntek és szombati napokon 20:00 óra – 04:00 óra közötti időszakban történne 18 fővel.

– olvasható a jegyzőkönyvben.

Az ajánlattételi felhívásra három cég adott be pályázatot, végül a szakértők javaslata alapján a polgármester, Vattamány Zsolt döntött. A legkisebb óradíjat (2500/fő/óra + ÁFA) a Valton kínálta, a Mark Security (2800/fő/óra + ÁFA) és az LFH Biztonsági Szolgálat Kft. (3000/fő/óra + ÁFA) alá lőtt.

A Valton-Sec Kft. nyert, és a nyári időszakban, egészen szeptember 17-ig heti három nap alatt összesen nettó 17 millió 280 ezer, vagyis

bruttó 21 millió 945 ezer forint értékben kötött szerződést a kerülettel. 

A 18 fős járőrszolgálat diszpécsere fogadhatja a lakossági panaszokat, hívhatja a hatóságokat, a járőrök pedig felszólíthatják a szemetelőket, közterületen pisilőket, rendbontókat, és indokolt esetben szólnak a rendőrségnek.

Őrült összeget hagynak itt a brit turisták a leharcolt belvárosért cserébe
Egyre többeket bosszant fel a bulinegyed, túl sok a hangos turista és a szemét. De mennyi az annyi? Mit kapunk cserébe az ideérkező britektől? Infografikán mutatjuk.

Hogy áll most a bulinegyed?

Lassan szorul a hurok Belső-Erzsébetváros körül, a lakók egy csoportja hónapok óta igyekszik megállítani a bulinegyedet, a csendrendelet próbálják felülvizsgáltatni, ami engedélyezi, hogy Belső-Erzsébetvárosban, vagyis a Rákóczi út, Károly körút, Király utca és az Erzsébet körút páratlan oldala által határolt területeken a vendéglátóhelyek nyitva tarthatnak reggel 6-ig.

A szórakozóhelyek egy része próbálkozik közös nevezőt találni a lakókkal, de nem túl sok sikerrel. A Szimpla egy éjjeli polgármesteri rendszert vezet be, meg akarják fékezni, hogy a hétvégente utcára szabaduló tömegek élhetetlenné tegyék a kerületet. Több romkocsmával és szórakozóhellyel közösen javítanának az állapotokon.

De a Szimpla semmi esetre sem látja megoldásnak, ha a csendrendeletet bevezetnék, és a turisták ezrei árasztanák el a kocsmák helyett az utcákat éjfélkor. 

A lakosok viszont ragaszkodnak a rendelet módosításhoz, amire akár sor is kerülhet. A VII. kerület három képviselője,  Ujvári-Kövér Mónika, Szücs Balázs és Oláh Lajos nyílt levelére Vattamány Zsolt polgálmester azt válaszolta, hogy dolgoznak az ügyön.

Erzsébetvárosi vendéglátó egységek, szórakozó helyek nyitva tartásának rendjét szabályozó rendeletünk módosításának előkészítése folyamatban van.

Szeptemberre lehet eredmény, és nagyon úgy tűnik, hogy komoly korlátozásokat tervez a kerület a bulinegyedben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik