Kultúra

Somló dalaira ugyanúgy buliztak a szerelmes ötvenesek és a mit sem sejtő külföldiek

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

hypevadász. 2017. 08. 10. 15:55

Bensőséges, megható örömzenével emlékeztek Somló Tamásra pályatársai. Messze nagyobb színpadot érdemelt volna a Somló Cirqsz, de így sem fáj a szívünk. Na jó, de, de az csak azért, mert olyan csodás dalok ezek.
Korábban a témában:

Én is azt hittem, hogy mindenki Pink miatt vett jegyet a Sziget nulladik napjára – teszem hozzá, aki így tett, nem hibázott, Pink ugyanis leiskolázta az összes, a szigetes koncertjére haknibuliként tekintő világsztárt, és óriási, tánccal, show-val, közönséghez kapcsolódással turbózott minőségi muzsikálást vezetett elő.

BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 09:  Pink performs at Sziget Festival 2017 on August 9, 2017 in Budapest, Hungary.  (Photo by Joseph Okpako/WireImage)
Pink rendesen odatette magát a Sziget első napján
Na, így kell elkezdeni egy fesztivált. Pink lemosta a pályáról a tavalyi év Rihanna-koncertjét, megmutatta, hogy kell ezt csinálni.

Ám szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy bizony sokan vannak, akiket az amerikai kortárs pop-rocknál sokkal jobban izgat a magyar ’70-es -’80-as évek rockzenéje, konkrétan az LGT, még konkrétabban Somló Tamás munkássága. A tavaly elhunyt muzsikus idén töltötte volna be a hetvenet, így a Sziget nulladik napjára hirdetett Somló Cirqsz néven futó monstre buli egyszerre volt búcsú-, emlék- és születésnapi koncert, valamint – főként – fergeteges örömzenélés.

Fotó: 24.hu / Bielik István
Fotó: 24.hu / Bielik István

A buli ötlete Novák „csináljunk már valamit kultfronton” Péterből indul, aki beszervezte a Modern Art Orchestrát, élén a trombitás Fekete-Kovács Kornéllal, hogy hangszereljék át „bigbandesre” a legnagyobb Somló-dalokat, majd összekiabálta Somló kortársait, melléjük néhány ifjabb zenésztársat, sőt, még Somló gyerekeit is, s miután összekiabálta, sikerült őket irányban is tartania, ami ennyi és ennyiféle zenésznél már önmagában sem kis teljesítmény. A koncepció nem volt túlbonyolítva: fogjuk a klasszikus Somló-nótákat, és változatos előadókkal, stílusokban, de a MOA által egységbe fogva állítsuk színpadra ezeket. Egyebek mellett énekelt mindkét Tóth-lány, Vera és Gabi is, itt volt az Animal Cannibals, Czutor Zoli és Peter Ogi, múltidézésileg elrappelte a Nem adom felt Geszti Péter, a nagy generációból itt volt Charlie, Frenreisz Károly, Gerendás Péter, Bródy János és Bornai Tibor, a mai rádiólakók közül az Ivan and The Parazol frontembere, Vitáris Iván, a Mary Popkids-es Kama, a Blahaluisiana, Mohamed Fatima, de óriásit zenélt a Piramis dobosával, Köves Miklóssal kiegészült Roy és Ádám is.

Fotó: 24.hu / Bielik István
Fotó: 24.hu / Bielik István

Itt mindjárt lehetett volna egy gigantikus nagy bukta a puszta technikai körülmények miatt: az ugyanis igényel némi komoly előkészületet, hogy egy ‘egyszálgitáros’ szóló és egy négyhangszeres zenekaros feldolgozás között ne teljenek el hosszú percek átállással – ám a Cirqsz itt zavartalanul üzemelt, nem volt akadozás és amatőrség, ami csúnyán megölhette volna a hangulatot. Ami viszont így zavartalanul emelkedhetett, és meg is tette: nem az agyeldobós headbang vagy az őrült csápolás irányába, sokkal inkább érzelmileg.

Fotó: 24.hu / Bielik István
Fotó: 24.hu / Bielik István

A legcinikusabb laikus sem tudta kivonni magát annak hatása alól, hogy a Magic Mirror vörös sátra alatt sűrű hullámokban kavargott a szeretet – nagy szavak, tudom, de ha egyszer ez a helyzet. Somló Tamás felé, a dalok, szövegek felé, a zenélés mint olyan felé – olyan szeretetben készült ez a buli, amilyet ritkán látunk a ma divatos, karcmentesen tökéletesre polírozott, sterilen precíz koncertshow-k között, főleg úgy, hogy a nagy örömzenélés nem megy a minőség rovására. Itt, vélhetően Fekete Kovács Kornél és Novák Péter vezetői képességei, illetve a fellépők egyenkénti profizmusa miatt nem szaladt szét a ménes, és a profizmusnak azt a változatát kaptuk, amiben még benne van az ember mint muzsikus.

Fotó: 24.hu / Bielik István
Fotó: 24.hu / Bielik István

Na, meg az ember mint muzsikafogyasztó, mert hát mégis csak kell a tisztelt publikum is ebbe a mixbe. A Magic Mirror szellemiségében a Somló Cirqsz közönségében egyetértésben partizott együtt csillámporba forgatott cicafiú, a dalok legendásságáról mit sem tudó külföldi, retró ízlésű tini és ötvenes házaspárok. Ez utóbbiak életében, ha az ilyen élményekből több lenne, alighanem egész máshogy néznének ki a válási statisztikák, mert ezek a dalok szemlátomást kihozzák az érzelmeket az idősödő hölgyek-urakból: olyan szerelmesen bújtak egymáshoz a nagyszülővé válás felé közeledő párok, hogy jégszívemben felderengett némi fény, a szerelem valóban nem korhoz kötött.

Fotó: 24.hu / Bielik István

A fellépő zenészek kellő tisztelettel, kevés kivételtől eltekintve épp annyira formálták saját stílusukra a nótákat, ahogy még megmaradt az eredeti szellemiség – bár az Olyan szépek voltunkra elővezetett posztmodern fátyoltánccal kevésbé tudott azonosulni a közönség – és a már kiemelt örömzenejelleg is végigvonult az estén, amitől azok a betévedő külföldiek is ottragadtak a koncerten, akiknek semmit nem mond a Ringasd el magad, a beavatott közönség meg igyekezett nem túl látványosan törölgetni a meginduló könnycseppeket.

Fotó: 24.hu / Bielik István
Fotó: 24.hu / Bielik István

Az egyébként is magasan ívelt érzelmi színvonalat – az amerikai szórakoztató sajtó úgy írta volna:

Somló Cirqsz made us feel things

– az tetőzte, amikor a színpadra állt a négy Somló-gyerek, szinte ott éreztem magam a Somló-lakban egy esős vasárnap délutáni családi jammelésen, csak éppen ezt itt most kiegészítette a zárásként a színpadra érkező összes többi muzsikus. Ugyan az LGT „nagyöregjei” nem álltak színpadra – Presser Gábor is, mások is nyilatkozták már, hogy nem terveznek ilyesmit – az emlékezésre és tiszteletadásra ennél elegánsabb, érzelmesebb, tisztább módot aligha találhatott volna a zenészszakma.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.