Kultúra

Füstöt köpő táskával védekeztek volna az utcai rablások ellen

A közel hatvan éve kifejlesztett módszer sosem terjedt el. A felvételből egyértelműen kiderül, miért.

A XX. század furcsa találmányai közül már bemutattuk a harmincas évek gyalogosgázolásokat megakadályozó berendezését, valamint a bűnözők leszerelésére megálmodott hálót lövő pisztolyt, a British Pathé gyűjteményének filmhíradói viszont még mindig kamionszámra tartogatnak meglepetéseket – ezek közül ma a táskalopásokat meghiúsítani szándékozó módszerek legfurcsábbikát mutatjuk be.

Az ötvenes évek Nagy-Britanniájában ugrásszerűen nőttek az utcai rablások számai, így mind a magánembereknek, mind a nagy mennyiségű értéket szállító vállalatoknak szükségük volt egy jó megoldásra, ami elijeszthette a fogaikat az értékekre fenő gonosztevőket. Az alábbi, 1959-ben készült felvételen egy, a pénzintézetek, illetve biztosítótársaságok számára kifejlesztett megoldással ismerkedhetünk meg:

A rendszer működése pofonegyszerű: a pénzszállítást végző dolgozók táskájába egy kémiai anyagokkal teli dobot helyeztek, melynek egyszerű elektronikával működő nyitószerkezetét a táskát tartó kézhez erősítették. A rabló a táska elragadása után néhány pillanattal így már egy kellemetlen illatú, vörösen füstöt okádó zsákot tartott csak a kezében, ami ráadásul megfestette a ruhákat, illetve a zsákban tartott pénzt is.

Az újítás a távolról is jól látható, csuklóra csatlakozó nyitószerkezet miatt sosem terjedt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik