Kultúra

Kezdő politikusoknak is ajánlott a Katona új előadása

24.hu
24.hu

2017. 05. 26. 16:22

Két bemutatót tartanak a május végén a Katona József Színházban: A kaukázusi krétakört péntektől a Kamrában, a Borisz Godunovot szombattól a nagyszínpadon játsszák.

Ez a Katona József Színház 2016/17-es évadának két utolsó bemutatója: Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámáját Székely Kriszta rendezésében, Puskin Borisz Godunovját Zsámbéki Gábor rendezésében láthatja a közönség – olvasható a színház közleményében.

Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek – olvasható az előadás ismertetőjében. “Egy nő menekül a háború közepén, karján egy gyerekkel. Ki utasítja el? Ki fogadja be? Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét?” – írják. Gruse, a cseléd és Azdak, a bíró történetén keresztül A kaukázusi krétakör a segítségnyújtásról és a döntéshozás felelősségéről szól.

Az előadásban Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Péterfy Bori, Mészáros Béla, Borbély Alexandra, Molnár Gusztáv, Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, Szirtes Ági, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos és Zsámbéki Jakab játszik. A dalszövegek és az Énekes szövegei Ungár Júlia fordítása alapján készültek. A darabot Szabó-Székely Ármin fordításában játsszák, a díszletet Szakács Ferenc, jelmezeket Nagy Fruzsina tervezte.

A Borisz Godunovot Radnai Annamária és Térey János fordításában, Zsámbéki Gábor rendezésében látható a nagyszínpadon.

A hatalmi játszmák változatos technikái

Alekszandr Puskin terve, hogy megírja Borisz Godunov című nagy, az orosz nemzeti történelem emlékezetes eseménysorozatát feldolgozó tragédiáját, csak részben sikerült. A mű elkészült ugyan, de nem nagy, nemzeti tragédia lett, helyette káprázatosan szellemes, fordulatos és meglepően modern mű született: a darab ironikus hangvétele, a hatalomért folytatott harc cinikus gesztusai nem engedik, hogy könnyet hullassunk a szereplők sorsa fölött

– olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írják, a hataloméhes urak, és az alkalmazkodásba belefáradt nép viszonya cseppet sem megható. Viszont a fordulatos, gunyoros jelenetek során át belepillanthatunk a szereplők kártyáiba, és a politikai manőverek széles eszköztárába – ajánlhatjuk a művet akár kezdő politikusok számára is, illetve mindenkinek, aki kíváncsi a hatalmi játszmák változatos technikáira – tették hozzá.

Az előadásban Máté Gábor, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Bán János, Dankó István, Elek Ferenc, Bodnár Erika, Rujder Vivien, Kiss Eszter, Dér Zsolt, Kovács Tamás, Vizi Dávid, Lestyán Attila, László G. Attila, Mészáros Blanka, Zsámbéki Tóbiás játszik. A látvány Szakács Györgyi és Szlávik István, a zene Sáry László munkája.

(Kiemelt kép: Katona József Színház/Facebook)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.