Kultúra

A Csillagok háborúja univerzumában is elférne ez a Moszkvát védő radar

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 05. 21. 07:30

Korábban a témában:

A Moszkvát a ballisztikus rakéták ellen védő A-135 nevet kapott légvédelmi rendszer fontos tagját, sőt, lelkét képező DON-2N radar leginkább úgy fest, mint egy levágott csúcsú fémpiramis, ami akár a Csillagok háborúja univerzumának jeges bolygója, a Hoth látképét is gazdagíthatná, pedig ennél jóval fontosabb építményről van szó, ami már a látványterveken is tökéletesen földöntúlinak tűnt:

A harminchárom méter magas, százharminc méteres oldalú épület ugyanis minden oldalán egy tizennyolc méter átmérőjű, rendkívül magas frekvencián üzemelő radarantennával rendelkezik, melyeknek adatait továbbra is az első szovjet szuperkomputer, az 1977-ben beindított Elbrus 2 fogja össze, bár a rendszer azóta nyilvánvalóan átment néhány fejlesztésen.

Az 1978-ban, tehát még bőven a Szovjetunió idejében indult építési munkák végül 1996-ra értek véget, de az orosz főváros, illetve annak 3700 kilométeres sugarú köre neki köszönhetően immár két évtizede védett a váratlanul érkező rakéták ellen.

A DON-2N látása kitűnő, hiszen egy 1994-es, amerikai-orosz közös gyakorlat során az amerikaiak egy sor, 5, 10, illetve 15 centiméter átmérőjű fémgömböt engedtek ki a Discovery űrsiklóból, melyek közül az egyszerre száz célpontot is figyelni képes rendszer a legkisebbeket is észrevette.

Veszély esetén az állomás akár húsz rakétát is útnak indíthat, épp olyanokat, mint ez a fura állványra állított darab:

A továbbra is teljes gőzzel működő objektumba egy orosz blogger,  Russos jutott be, most pedig az ő fél évvel ezelőtt készített fotói segítségével ismerhetjük meg a NATO által csak Pill box, azaz gyógyszeresdoboz néven ismert épületet, melyben furcsán keveredik a hetvenes-nyolcvanas évek csúcstechnológiája, valamint a kétezres évek mindennaposnak számító perifériái. És persze néhány karácsonyfa is, hiszen a vezetést karácsony utánra időzítették.

Fotók: Russos, Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.