Kultúra

Halálos fenyegetést kapott a Balkáni Bordély írója

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 04. 28. 13:04

Az Urbán András rendezte pristinai előadás nem tetszik a háborús veteránoknak.

Halálosan megfenyegették az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) és a háborús veteránok szövetségének tagjai Jeton Neziraj koszovói drámaírót, akinek darabját Urbán András szabadkai rendező állítja színpadra Pristinában pénteken.

Sajtóhírek szerint néhány, önmagát azonosítani nem kívánó férfi csütörtökön a Pristinai Nemzeti Színházban azt követelte, ne mutassák be a Bordel Balkan (Balkáni bordély) című előadást, mert az szerintük bemocskolja az UCK-t.

Azzal fenyegetőztek, hogy megakadályozzák a premiert. A drámaírót halálosan megfenyegették.

A háborús veteránok szövetsége közleményben erősítette meg, nem engedi bemutatni a darabot.

A szövetség fellép Jeton Neziraj író és egy szerb rendező Bordel Balkán című előadása ellen.

A veteránszervezet szerint az előadás rágalmakat fogalmaz meg a Koszovói Felszabadítási Hadsereg ellen, kigúnyolja a nemzeti értékeket. Közölték, találkoztak az íróval, aki nem akarta megmutatni az előadás szövegét. Az előadás bojkottjára szólították fel az embereket.

Jeton Neziraj szerint viszont éppen azért kell minél több embernek megnéznie a Bordel Balkant, hogy a fenyegetők tudják, nincs hatalmuk. Fel kell lépni a szabadságot elnyomó törekvések ellen. A szerző elhamarkodottnak nevezte a veteránok tiltakozását, hiszen nem is látták az előadást. Az esetet a rendőrségnek jelentették.

Urbán András rendező azt mondta, a fenyegetéseknek nincs hatásuk, befolyásuk a bemutatóra, mindent a tervek szerint folytatnak.

Nem számítunk komolyabb zavarra az előadás alatt, azonban megeshet – mint mostanában gyakran -, hogy a reakciók túllépnek a törvényesség határain, bizonyos jobboldali erők így akarnak hatást gyakorolni a gondolkodásra.

Az UCK a kilencvenes években gerillaakcióiról híresült el. Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején feltételezések szerint tagjai háborús bűnöket követtek el. Ezek kivizsgálására nemzetközi bíróságot állítottak fel, amely hamarosan megkezdi a munkáját.

Az UCK tettei máig vitatottak, még azzal is vádolták tagjait, hogy szervkereskedelmi hálózatot szerveztek, fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, gyilkoltak meg. A koszovói albánok hősöknek, a szerbek háborús bűnösöknek tartják őket. (mti)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.