??????????
Kultúra

A Teszlek Süveg egyáltalán nem úgy működik, ahogy azt eddig elképzelted

24.hu
24.hu

2017. 03. 29. 16:57

Minden Harry Potter-rajongó ismeri a négy roxforti ház tanulóinak jellemzőit: a griffendélesek bátrak, a hollóhátasok okosak, a mardekárosok ravaszok és a hugrabugosok hűségesek. Egy új fanteória azonban felveti a kérdést: a Teszlek Süveg tényleg abba a házba oszt be, amelyikbe beleillünk?
Korábban a témában:

Egy Reddites felhasználó legújabb elmélete szerint a Teszlek Süveg nem abba a házba osztja a tanulókat, amelyekbe a személyiségjegyeik alapján leginkább tartoznak, hanem abba, amelynek értékrendjét a legfontosabbnak tartják. Leegyszerűsítve a lényeg, hogy egy bátortalan tanuló is lehet griffendéles, amennyiben szerinte a bátorság a legfontosabb emberi tulajdonság, és egy butább diák is lehet hollóhátas, ha nagy a tudásvágya. A Reddites Straw Boats példaként Neville-t és Dracót hozza fel: Neville elsősként kifejezetten gyáva volt, és az évek során fokozatosan lett egyre bátrabb, Dracóban is csak az ambíció volt meg kezdetekben, a ravaszság később jött.

A Teszlek Süveg nem az alapján sorol be minket, hogy milyenek vagyunk a jelen pillanatban, hanem hogy milyenné válhatunk a jövőben.

A bátorságot egyaránt értékelő diákok közös klubhelyiségben élik le az életüket, és ezalatt hatással vannak egymásra, együtt válnak egyre bátrabbá. Ugyanez vonatkozik a tudásszomjas hollóhátasokra, az ambíciózus mardekárosokra és a szorgalmas hugrabugosokra is. Persze a Teszlek Süveg módszere sem működhet mindig, a griffendéles Peter Pettigrew például hiába szeretett volna olyan bátorrá válni mint barátja, James Potter, egész életében gyáva maradt.

A teória helytállóságára utal az is, hogy az első könyvben Harry a Teszlek Süveggel a fején arra gondolt, hogy nem akar a Mardekárba kerülni, így griffendéles lett. A későbbi részekben az is kiderül, hogy a kiváló tanuló Hermione a Hollóhát helyett a Griffendélbe szeretett volna kerülni, és ezt a kívánságát a Süveg teljesítette is. Ezekből az apró információmorzsákból már sejteni lehet, hogy a Teszlek Süveg nem önállóan hoz döntést, hanem meghallgatja a gólyák véleményét is.

Szóval innentől kezdve nincs szükségünk több internetes teszt kitöltésére ahhoz, hogy megtudjuk, melyik roxforti klubhelyiségben töltenénk a mindennapjainkat, elég feltennünk magunknak a kérdést: Melyik ház értékrendjét tartjuk a legfontosabbnak?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.