Kultúra

Ez lett volna az oroszok válasza az Eiffel-toronyra

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 02. 15. 16:28

A párizsi csodánál száz méternél magasabbra törő Tatlin-torony végül sosem készült el.
Korábban a témában:

A következő tizenöt évben jó eséllyel kilencvenmilliárd forintból megújuló, az 1889-es világkiállítás bejáratához épült párizsi szimbólumot (melynek harmadik emeletén Gustave Eiffel egy sajátságos kis lakást alakított ki magának) a századfordulón Európa összes nemzete irigyelte, az oroszok pedig el is döntötték, hogy egy annál még időtállóbb és nagyobb toronnyal túlszárnyalják a franciákat.

A cári rendszer 1917-es bukása, illetve a Szovjetunió 1922-es megalakulása közti években dúló orosz polgárháború során a bolsevik hatalom lassan megszilárdult, Lenin pedig előbb a hadikommunizmus, majd az ipart és a mezőgazdaságot újaépítő Új Gazdasági Politika éllovasaként próbálta az országot az általa ideálisnak tartott irányba terelgetni. A Lenin elleni merényletkísérlet után, 1918-ben elrendelték a vörösterrort, és megszülettek az első kényszermunkatáborok is.

A viharos években azonban arra is jutott idő, hogy az 1919-ben alapított kommunista szervezet, az orosz változásokat más országokba is eljuttatni kívánó Komintern (Kommunista Internacionálé) számára egy minden addiginál nagyobb, a Gustave Eiffel által tervezett párizsi Eiffel-toronynál is nagyszabásúbb központi épületet tervezzenek, mely emlékműként és irodaközpontként magasodott volna Szentpétervár (akkor Petrográd) fölé.

A terveket megálmodó Vlagyimir Tatlin Malevics mellett a szovjet avantgárd, majd a konstruktivizmus kiemelkedő alakja volt, aki nem elégedett meg egyszerű toronnyal, hiszen a négyszáz méter magasra (az Eiffel-torony épp 300 méter magas) törő, acél és üveg Harmadik Internacionálé-torony a modern kor szimbóluma akart lenni.

A kettős spirál vázon látogatók repülhettek volna a csúcs felé, a torony testébe helyezett négy geometrikus szerkezet pedig különböző sebességgel forgott volna a tengelye körül.

Az épület lábánál lévő – egy év alatt teljes fordulatot megtevő – kockában előadó- és tanácstermek, a fölé helyezett – havonta egyet forduló – piramisban a vezetők irodái, az azt megkoronázó hengerben pedig egy hangosbeszélőn, rádión és telegráfon át híreket, valamint kiáltványokat sugárzó és kiáltó, napi egy fordulatot megtevő informácós központ kapott volna helyet, a rádiós sugárzáshoz szükséges antennák a torony csúcsára helyezett félgömbbe kerültek volna.

Tatlin azonban a jövőre is gondolt, így a hengerre később örömmel ráhelyezett volna egy óriási képernyőt, valamint egy méretes vetítőt, amivel egy felhős napon szövegeket vetíthettek volna az égre.

Az épületből természetesen nem lett semmi, bár a forradalom után rendelkezésre állt volna az ehhez szükséges acélmennyiség. A lakáshiány és a politikai bizonytalanság és a zűrzavar persze nem biztos, hogy ez lett volna a legjobb ötlet.

Fotók: Wikimedia Commons, The Charnel House
vissza a címlapra

Kommentek

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.