Kultúra

A hastáncbajnok Shakira ma 40 éves

Shakira 1977. február 2-án született egy elhanyagolható méretű kolumbiai kisvárosban, a mindössze 1,88 millió lakosú Barranquillában, kolumbiai és libanoni szülők gyermekeként. Neve, Shakira arabul bájos nőt jelent. Állítólag négyéves korában felpattant egy asztalra, táncolni és énekelni kezdett, innentől pedig meg sem állt a tinipopsztárkodásig. 11 évesen például imigyen ropta:

1991-ben kiadta első lemezét, 15 évesen pedig elkezdett hastáncolni. 1993-ban érkezett a második lemez, de a mérsékelt sikerek miatt a harmadikat 1996-ban már saját maga adta ki. Ez meg is hozta az áttörést, olyannyira, hogy 1997-ben, 20 éves korában már jótékonykodásra is futotta, s létrehozott egy alapítványt, a kolumbiai gyermekszegénység felszámolására.

1998-ban érkezett negyedik stúdióalbuma, a ¿Dónde están los ladrones?, amely már nemcsak a latin országokban muzsikált jól, hanem a világ más tájain is, főleg az USA-ban. A siker hatására következő albumát már angol nyelven adta ki, a Laundry Service, s arról az Objection (Tango) című szám Európában is ismertté tette. 2005-ben dupla lemezzel érkezett, amelynek egyik korongja angol, míg a másik spanyolul jelent meg.

2006-ban bemutatott dala, a Hips Don’t Lie a 2000-es évek legnagyobb példányszámban eladott dalává vált. 2010-ben készült Waka Waka című dala, amely a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos dala lett. Ebben az évben ismerkedett meg Gerard Pique-vel, a spanyol Barcelona válogatott hátvédjével, 2012-ben pedig már kisfiúk született, Milan Piqué Mebarak néven, majd 2015-ben egy újabb, Sasha Piqué Mebarak. 2011-ben túl erotikus klipet készített, s alighogy debütált az énekesnő Rabiosa című klipje, szinte azonnal kiverte a biztosítékot az amerikai gyerekvédők körében. Tavaly októberben mutatta be új kislemezét, melynek címe Chantaje – ennek elkészítésében közreműködött Maluma is, a számból készült videoklip pedig nézettségi rekordokat döntött. Shakira ma 40 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik