Kultúra

Egy első világháborús német tengeralattjáró már közel száz éve lóg ki egy brit folyóból

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 11. 08. 16:17

Feldarabolni vitték, mikor megfeneklett. Otthagyták.

Az első világháború utolsó évében, 1918-ban épített, majd vízre bocsátott SM UB-122 bármennyire is volt félelmetes a tíz torpedójával, és a harmincnégy fős legénységével, a németek mégsem voltak képesek megfordítani velük a háborút.

1918. novemberében az angol partoknál végül közel két tucat német tengeralattjáró adta meg magát, és indították el azokat a Medway folyón felfelé, egy óriási roncstelep felé, hogy megfosszák őket még használható alkatrészeiktől, a felesleget pedig szétbontsák, hogy azok aztán mindennapos használati tárgyakként, vagy új fegyverekként szülessenek újjá.

Az SM UB-122-nek azonban nem volt szerencséje, hiszen 1918. november 24-én, az alacsony vízállásnál egyszerűen megfeneklett. A félelmetes halálosztó azóta is – szinte napra pontosan kilencvenkilenc éve – ott nyugszik a Medway iszapjában, alacsony vízállásnál pedig közel egészében láthatóvá válik, egyedüliként a brit partoknál elsüllyedtek közül.

A kérdéses hajó egyébként nem volt túl sikeres a harcban, hiszen mindössze két őrjáratot teljesített, harci győzelmek nélkül,  kilencvennégy UB III típusú társa azonban komoly eredményeket ért el: két nappal a fegyverszünet előtt pédául elsüllyesztették a HMS Britanniát, sőt, 1916 és 1918 közt összesen 519 kereskedelmi és hadihajó végzetéért voltak felelősek.

Fotók: Keith Burton
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.