Kultúra

Évszázadokon át kulcslyuk alakú óriássírokba temették a japán császári családot

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 10. 17:17

Legtöbbjük csak néhány méter hosszú, de vannak köztük teljes pompájukban csak repülőgépekről látható, több száz méteres, vízben álló épített darabok is.

A Japánban a harmadik és a hatodik század közt tartott Kofun-kor során a japán császári család, illetve az uralkodó osztály tagjait óriási, legtöbbször kulcslyuk alakú, kofunnak nevezett sírokban temették el, melyek hossza az alig néhány lépésnyitől akára négyszáz méteresig változott, természetesen az elhunyt társadalomban elfoglalt helyétől függően.

A legnagyobb ezek közül Nintoku császár V. századi sírja, mely az oszakai Saka Cityben áll, és teljes egészében víz öleli körbe:

Hasonló sírok közül eddig 161560-at fedeztek fel, de ezeknek csak egy elenyésző hányada volt érintetlen – a legnagyobb felfedezés Takamacuzuka 1972-ben megtalált, kirabolatlan sírja volt, melyben az uralkodó koposója körül, illetve belsejében kardokat, bronztükröket, fegyvereket, valamint más tárgyak egész sorát találták.

Na de miért épp kulcslyuk? A kör, illetve trapézforma egyesítésével keletkezett sír a kor embere szerint erőt és hatalmat sugárzott – maga a sír a kör alakú felső részben foglalt helyet, a temetés során folytatott ceremóniák pedig a trapézrészben folytak.

A test egy fakoporsóba került, melyet lapos kövekkel vettek körbe, és egy kőlappal fedték.

A sír padlóját sokszor kövekkel szórták fel, majd helyezték el rajtuk azokat a tárgyakat, melyeket az elhunyt jól használhatott a halál utáni életben is.

A Wikimedia Commons és az Amusing Planet nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.