Kultúra

A filmek elterjedése előtt pörgetős könyvek szórakoztatták az embereket

Az idén százhuszadik születésnapját ünneplő film nem az első eszköz volt, melynek segítségével a kíváncsi szemek mozgóképeket láthattak, hiszen a több, mint fél évszázaddal korábban megjelent, egy kerek kartonlap forgatásával animációvá váló képeket mutató fenakisztoszkóp és zoetróp is képes volt már hasonlóra.

Az 1860-as évek végén megjelent pörgetős könyvek viszont a fenti berendezésekkel ellentétben sokkal olcsóbban megvásárolhatóak voltak, így több, mint egy évszázadon át, a videokazetták elterjedéséig ez volt az egyetlen módja annak, hogy otthon is rendelkezhessünk egy darabnyi, bármikor lejátszható mozgóképpel.

Donald

A Collectors Weekly nemrégiben készített egy hosszú interjút Ben Zurawkival, a pörgetős könyvek egyik legismertebb gyűjtőjével, illetve készítőjével. Az írásból kiderül, hogy nem csak egyszerű jelenetek (sétáló férfi, keringőző pár, integető nő) jelentek meg a hasonló, pár tucat oldalas könyvekben, hanem számtalan esetben Disney-mesefigurák, reklámok, sportolók, a beszédet tartó Hitler, vagy épp pornográf tartalmak – például sztriptíz – is, sőt, egyes cégek személyre szabott könyveket is készítettek, a megrendelő családjával a képeken.

Hitler-1

Most bemutatjuk a legérdekesebb példányokat.

Fisher

Erotic

A filmek elterjedése előtt pörgetős könyvek szórakoztatták az embereket 5

tease

A filmek elterjedése előtt pörgetős könyvek szórakoztatták az embereket 7

Disney

A filmek elterjedése előtt pörgetős könyvek szórakoztatták az embereket 9

A filmek elterjedése előtt pörgetős könyvek szórakoztatták az embereket 10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik