Kultúra

Új világzenei fesztivál indul a Művészetek Palotájában

Budapest Ritmo névvel ősszel rendezik meg az eseményt, amelyen világsztárok és feltörekvő művészek is fel fognak lépni.

Négy földrész 25 országából 40 fellépő érkezik a Művészetek Palotájába október 13 és 16 között a CAFe Budapest és a Hangvető szervezésében megvalósuló Budapest Ritmo világzenei fesztiválra. A budapesti WOMEX világzenei expót rendező Hangvető és a CAFe Budapest közös fesztiválja hagyományt akar teremteni – hangsúlyozták a szervezők az eseményről kiadott közleményükben. A programoknak a MÜPA több színpada és az épület mellett felállított sátor ad majd otthont.

Az első Budapest Ritmo fő témája a találkozás, a sokszor valószínűtlen, meglepő egymásra találás: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka. A magyar és kelet-európai előadók mellett az elmúlt évek legnagyobb világzenei sztárjai közül is többen fellépnek, így a mauritániai Noura Mint Seymali, a kolumbiai Meridian Brothers, a török Omar Faruk Tekbilek.

Három magyar “ősbemutatót” is láthat majd a közönség: Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina vokális triójának bemutatkozását, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmosok közös játékát az egyiptomi Tarek Abdallahhal, valamint Both Miklós különleges, ukrajnai gyűjtéseken alapuló műsorát.

A fesztivál egyúttal ízelítőt ad az idén Spanyolországban megrendezendő WOMEX műsorából is: egy héttel az esemény előtt a beválogatott zenekarok közül több Budapesten is bemutatkozik a közönségnek, köztük a Sierra Leone-i Kondi Band, a portugál-angolai Throes and The Shine, a francia-japán Maia Barouh és a norvég-számi Vassvik. A szervezők közlése szerint

a negyven fellépő között egyaránt találni világsztárokat és feltörekvő művészeket, elmélyülésre és bulizásra hívogató produkciókat, bizonyítva, hogy a világzene vagány és meglepő, menő és változatos.

Míg a Fesztivál Színházban az elmélyülésé, a MÜPA Átriumában elhelyezett ideiglenes színpadon a felfedezésé, a sátorban a bulizásé lesz a főszerep.

A Budapest Ritmo nemcsak Magyarország, hanem az egész térség legfontosabb világzenei eseménye kíván lenni: az a hely, ahol Közép- és Kelet-Európa zenészei bemutatkozhatnak a világnak, ezért a program harmadát Magyarországról és a régióból – Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Bosznia-Hercegovinából, Észtországból, Örményországból, Ausztriából – érkező zenészek töltik meg. A fesztiválra már első alkalommal is a világzenei szakma csaknem száz nagyágyúja érkezik.

Forrás: MTI, nyitókép: MÜPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik