Kultúra

Lugosi Béla nemcsak Drakula, de Jézus bőrében is otthon érezte magát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 05. 04. 18:30

A fiatal színész még élete első nagy színpadán, Temesváron öltötte magára a Megváltó ruháját.

Az 1882-ben, Blaskó Béla Ferenc Dezsőként született Lugosi tizenkét évesen hagyta ott az iskolát, majd néhány alkalmi munka után a színházban találta meg élete értelmét. 1910-ig Temesváron, majd a következő évben a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, de 1911-ben már Budapesten találjuk, ahol először kisebb színházak (Magyar, Királyi, Palota) darabjaiban tűnt fel, 1912-ben viszont a csúcsra ért: szerződtette a Nemzeti Színház.

A következő években számos darabban játszott, így a Mária Magdolnában például Jézus Krisztus szerepét osztották rá. A fiatal színész könnyen vette az akadályt, hiszen nem ez volt már az első alkalom, mikor a Megváltó bőrébe kellett bújnia: pályája hajnalán, Temesváron egy 1909-es passiójáték során már kipróbálhatta magát ebben a szerepben, sőt, ekkor fotók egész sora is készült arról, hogy milyen tökéletesen hozza a klasszikus Jézus-ábrázolások figuráját:


A színész 1917-től Olt Arisztid néven magyar filmekben is szerepelt, de természetesen a színpadon is számos alkalommal felbukkant. A Tanácsköztársaság idején vállalt szerepe miatt 1919-ben elhagyta az országot, majd Bécs és Berlin érintésével 1920 végén az Egyesült Államokba érkezett. Ami innen történt, az bizony már filmtörténelem: színdarabok egész sora után betört a Broadway-re, ahol 1927-től két éven át Drakulát játszotta, majd a filmre váltott, ahol előbb Drakula, majd horrorhősök egész sorának bőrébe bújva hódította meg a világ filmvásznait.

Első világháborús sérülése azonban évről évre egyre nagyobb fájdalmat okozott, így előbb gyógyszer-, majd morfinfüggő lett, 1948-tól 1956-ban bekövetkezett haláláig pedig egyre gyengébb rendezők filmjeiben kapott csak esélyt a bizonyításra.

1956 augusztus 16-án, szívinfarktus következtében hunyt el. Furcsa akcentusával és fénykorában nyújtott alakításaival örökre beivódott az amerikai filmtörténetbe, ma pedig nincs olyan filmrajongó, aki ne ismerné a nevét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.