Kultúra

Tudósok állítják, hogy leleplezték Banksyt

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

bringamániás. 2016. 03. 04. 17:38

Banksy valószínűleg a valaha élt legtitokzatosabb képzőművész. Senki sem tudja, hogy ki ő, azt sem, mikor, vagy hol született,  és azt is homály fedi, hogy férfi, vagy nő. Egyes feltételezések szerint a név nem is egy személyt, hanem egy csoportot takar, de ez is csak spekuláció. Ami biztos, hogy az első Banksy-nek tulajdonított graffitik 1992 körül tűntek fel az angliai Bristolban.

A társadalmi, politikai ügyekre fogékony művész azóta Andy Warholéhoz mérhető hírnévre tett szert, vászonra festett munkái dollár százezrekért kelnek el. A személyazonossága azonban hétpecsétes titok. Elsősorban azért, mert a graffitikészítés illegális. Másodszor pedig az anonimitás a brand szerves részévé vált.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Időről időre azonban felbukkannak azok, akik megpróbálják leleplezni Banksyt, és ezzel akarva-akaratlanul lerombolni a mítoszát. A Daily Mail újságírója, Claudia Joseph 2008-ban nyomozott a művész után Bristolban. Azt írta, hogy bár a régi barátok és az ismerősök is tagadják, hogy így lenne, nagyon valószínű, hogy Banksy az 1973-ban, egy cégvezető és egy igazgatósági titkárnő fiaként született Robin Gunningham.

A Queen Mary University of London tudósai most megerősítették Joseph feltételezését. Az úgynevezett „földrajzi profilozás” módszerével összefüggéseket kerestek Banksy műveinek megjelenése, illetve azok között a helyek között, amik Gunningham-hez, vagy közeli ismerőseihez köthetők.

A kutatók először is bejelöltek 140, Banksy-nek tulajdonított, bristoli és londoni alkotást a térképen. Jól látható volt, hogy a jelölések kisebb-nagyobb csoportokba, a csoportok pedig csomópontok köré tömörülnek. A csomópontok egy kocsmát, játszótereket, egy bristoli házat, és három londoni címet jelöltek. Ezeket bárki számára elérhető adatbázisok információival vetették össze, és úgy találták, hogy a csomópontok pontosan azok a helyek, ahol Gunningham is gyakran járt, vagy élt is egy ideig.

Fotó: Europress

A kutatók először úgy tervezték, hogy a tanulmányukban tíz embert neveznek majd meg, akikről a legnagyobb valószínűséggel feltételezhető, hogy a Banksy művésznév mögött rejtőznek, de hamar rájöttek, hogy csak egyetlen igazi „gyanúsítottjuk” van.

A kutatók szerint a munkájuk, illetve a Mail feltételezését látszik alátámasztani az is, hogy Banksy ügyvédei igyekeztek jogi akadályokat görgetni a tanulmány publikálása elé.

Mindemellett vannak, akik megkérdőjelezik a kutatás megbízhatóságát. „A módszer meglehetősen pontatlan, elég ha azt vesszük, hogy olyan alkotások helyein alapul, amik nem száz százalékig biztosan Banksy munkái. A tanulmány készítői ráadásul az időtényezőt sem vették figyelembe, vagyis azt, hogy mikor jelentek meg a vizsgált alkotások” – írja George Dvorsky, a Gizmodo újságírója. Ő azt is megjegyzi, hogy olyan módszerrel nyomozni egy művész után, amivel sorozatos bűnelkövetők lakhelyét szokták felderíteni, szerinte egyszerű zaklatás.

(via The Independent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.