Kultúra

Budapest, Tokaj és Nyitra – egy darabka Magyarország Amerikában

Az 1880-as évek végén egy amerikai üzletember, Ralph L. Spencer arról álmodott, hogy a georgiai Haralson megye dombjai finom borokat adnak majd, ehhez azonban szüksége volt egy olyan bevándorlócsoportra, akiknek van is némi fogalmuk a témáról. Választása a magyarokra esett, akiket pennsylvaniai bányákból csábított el a saját föld és az otthonukra emlékeztető munka reményével.

Wagon

A semmiből lassan egy kétezer hektáros borgazdaság és egy város nőtte ki magát – a századfordulóra több, mint kétszáz magyar család költözött a környékre. Központjuk a Budapest nevet kapott városka volt, de a néhány kilométernyire fekvő Tokaj és a szlovák kolónia által alapított Nyitra is fontos részét képezte a gazdaságnak.

5176387

Spencer néhány év után a katolicizmust is meghonosította a környéken, az érkező Janisek atya segítségével pedig felépítették a Szent József-templomot.

church budapest

A georgaiak egyáltalán nem nézték azonban jó szemmel a Georgia Vineyard Company bővülését, valamint azt, hogy a magyarok egyáltalán nem beszélték az angol nyelvet.

842859_529872953713998_1057334934_o

1907-ben az államban szesztilalmi törvényt hoztak, így a települések lassan elnéptelenedtek, a magyarok pedig jórészt az északra fekvő bányák felé indultak. A városka utolsó lakóját 1964-ben helyezték örök nyugalomra.

A sors fintora, hogy több, mint hat évtizeddel a magyarok álmait derékba törő törvény beiktatása után, 1969 februárjában a volt budapesti katolikus templom hirtelen lángra kapott. A vizsgálatok során kiderült, hogy alagsorában titkos szeszfőzde működött.

budapest

A városkára ma már csak a magyar nevekkel teli temetője (melynek közelében ma egy szemétlerakó található) és a Key-kastélynak nevezett, egykor magyarok által papjuk számára 1894-ben emelt épület, a Key’s Castle emlékeztet.

2008-08-09_0001

Amerikában Kossuth Lajos nevét városok és utcák őrzik

Sorozatunk korábbi epizódjában Magyarország egykori kormányzó-elnökéről, pénzügyminiszteréről és a szabadságharc szellemi vezéréről elnevezett helyeket vettük sorra.

Fotók és információk: Magyarnews, Haralson County Historical Society, Facetspro, Blumenthal, Facebook, Ancestry

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik