Kultúra

Budapest, Tokaj és Nyitra – egy darabka Magyarország Amerikában

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 24. 12:19

Az 1880-as évek végén egy amerikai üzletember, Ralph L. Spencer arról álmodott, hogy a georgiai Haralson megye dombjai finom borokat adnak majd, ehhez azonban szüksége volt egy olyan bevándorlócsoportra, akiknek van is némi fogalmuk a témáról. Választása a magyarokra esett, akiket pennsylvaniai bányákból csábított el a saját föld és az otthonukra emlékeztető munka reményével.

A semmiből lassan egy kétezer hektáros borgazdaság és egy város nőtte ki magát – a századfordulóra több, mint kétszáz magyar család költözött a környékre. Központjuk a Budapest nevet kapott városka volt, de a néhány kilométernyire fekvő Tokaj és a szlovák kolónia által alapított Nyitra is fontos részét képezte a gazdaságnak.

Spencer néhány év után a katolicizmust is meghonosította a környéken, az érkező Janisek atya segítségével pedig felépítették a Szent József-templomot.

A georgaiak egyáltalán nem nézték azonban jó szemmel a Georgia Vineyard Company bővülését, valamint azt, hogy a magyarok egyáltalán nem beszélték a magyar nyelvet.

1907-ben az államban szesztilalmi törvényt hoztak, így a települések lassan elnéptelenedtek, a magyarok pedig jórészt az északra fekvő bányák felé indultak. A városka utolsó lakóját 1964-ben helyezték örök nyugalomra.

SANYO DIGITAL CAMERA

A sors fintora, hogy több, mint hat évtizeddel a magyarok álmait derékba törő törvény beiktatása után, 1969 februárjában a volt budapesti katolikus templom hirtelen lángra kapott. A vizsgálatok során kiderült, hogy alagsorában titkos szeszfőzde működött.

A városkára ma már csak a magyar nevekkel teli temetője (melynek közelében ma egy szemétlerakó található) és a Key-kastélynak nevezett, egykor magyarok által papjuk számára 1894-ben emelt épület, a Key’s Castle emlékeztet.

Amerikában Kossuth Lajos nevét városok és utcák őrzik

Sorozatunk korábbi epizódjában Magyarország egykori kormányzó-elnökéről, pénzügyminiszteréről és a szabadságharc szellemi vezéréről elnevezett helyeket vettük sorra.

Fotók és információk: Magyarnews, Haralson County Historical Society, Facetspro, Blumenthal, Facebook, Ancestry

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.