Kultúra

Konteó: Miért lobogott az amerikai zászló a Holdon?

De a Holdon nincs is szél! Ez bizonyítja, hogy az amerikaiak biztosan csak egy stúdióban vették fel a híres képsorokat! Vagy mégsem?

Az amerikaiak mindegyik, Hold felszínére küldött expedíciójának része volt egy zászló kitűzése a leszállás helyén, így évtizedeken át hat amerikai zászló állt a Holdon.

Az elhelyezésük után készített fotók vagy filmfelvételek némelyikén azonban úgy látszik, mintha a zászló lobogna a Holdon fújó szélben.

Ezen a képen például Edwin “Buzz” Aldrin, az Apollo 11 űrhajósa látható, bámulva a furcsán hullámos felületű zászlót, rettegve, hogy leleplezik a holdraszállás titkát:

Buzz_Aldrin_and_the_U.S._flag_on_the_Moon_-_GPN-2001-000012

De a Holdnak nincs légköre*, így a szél sem mozgathatja azokat.

* A Holdnak van légköre, noha száztrilliószor ritkább a földi levegő sűrűségénél. De mennyi száztrillió? Ennyi: 100 000 000 000 000 000 000. Szép nagy szám!

Jó, de akkor mi történt?

Az összeesküvéselméletek hívői szerint az Egyesült Államok űrhajósai sosem jártak a Holdon, sőt, sokak szerint a technikájuk máig nincs meg hozzá. A híressé vált felvételekhez egyszerűen kibéreltek vagy építettek egy filmstúdiót, ahol felvették azokat, a légkör hiányával azonban nem számoltak.

A zászló két esetben tűnt úgy, mintha mozogna:

A kitűzésekor (és azt követő percekben persze, mikor lassult a mozgás), mivel az űrhajós csavaró mozdulatokkal fúrta be annak rúdját a Hold talajába.

2016-02-10 15_43_55
Apollo 11 (a teljes felvétel)

 

2016-02-10 15_49_26
Apollo 17 (a teljes felvétel)

Valamint holdkomp felszállásakor, mivel az azt elhagyó gázok lebegtették a zászlót – méghozzá elég vadul.

2016-02-10 15_54_50
Apollo 14 (teljes)

Rendben, de a zászlók lógni szoktak, ez pedig teljesen feszes. Mégsem jártak tehát amerikaiak a Holdon!

A filléres (5,5 dollárba kerülő), 91×152 centiméteres nylonzászlókat a két hosszabb oldalukon is merevítették, így egyszerűen nem volt lehetőségük összecsuklani.

Lunar_Flag_Assembly
Így indultak el a Holdra a zászlók, amiket aztán az űrhajósok a helyszínen raktak össze.

Az összerakás persze nem minden esetben sikerült, az Apollo 12 két űrhajósa, Charles P. Conrad és Alan Bean például hosszú perceken át szenvedett a zászló felső oldalának merevítésével, de egy gyártási hiba miatt képtelenek voltak 90 fokos szögben rögzíteni azt, így néhány fotó erejéig kézzel tartotta, majd elengedte.

output_FPXfbD

Mindent összevetve tehát…

A konteó állításai ezzel természetesen hamisnak bizonyultak, tartson velünk legközelebb is!

2016-02-10 17_12_52

Fotók: Neil Armstrong/NASA, NASA, az animációk pedig a szerző munkái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik