Kultúra

Levágta volna az orrát Margit hercegnő

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 01. 18. 17:06

Apja Istennek ajánlota Árpád-házi Szent Margitot, ő pedig szabad akaratából megerősítette e frigyet.

IV. Béla király felesége, Laszkárisz Mária bizánci hercegnő épp kislányát Margitot hordta a szíve alatt, amikor tatár hordák özönlötték el Magyarországot.

Nem volt erő, mi megállíthatta volna őket, a királyi család is menekült. A szabadulás fejében szülei Istennek ajánlották a még meg sem született gyermeket, és amikor a mongolok 1242-ben elhagyták az országot, fogadalmukat be is váltották.

A kis Margit háromévesen került a domonkos nővérek közé Veszprémbe. Ezek a női kolostorok a belső, misztikus jámborság őrhelyei voltak Szűz Mária szeretete, a szenvedő Megváltó iránti odaadás, és főleg a vezeklő szellem jellemezte őket.

Utóbbi mindenekelőtt beteggondozásban, ápolásban nyilvánult meg.

Inkább megcsonkította volna magát

Ebben a szellemben cseperedett fel Margit, akinek apja új kolostort építtetett a mai Margitszigeten, itt tett fogadalmat 1254-ben. Sokaknak mindez kényszer, “élve temetés” lett volna, főleg egy hercegnőnek. De Margit komolyan vette fogadalmát, apja kétszer is férjhez akarta adni, megkapta volna a felmentést, de ő ellenállt.

Második kérőjével, Ottokár cseh királlyal IV. Béla unszolására hajlandó volt találkozni egy bemutatkozás erejéig. Ottokár ezt követően tudatta vele, hogy a rendi ruha ellenére is elbűvölően szépnek találta.

Margit így reagált:

Annyira bánthatnak engemet az én szüleim e házassággal, hogy elmetszem én magamnak az én orromat ajakammal együtt

– olvashatjuk legendájában.

Senkit meg nem ítélni

Szenttéavatási aktái megmaradtak, azaz olvashatjuk, miként nyilatkoztak róla rendtársai, kortársai, élete tanúi. Ezekből kiderül, hogy Margit mit sem törődött származásával, szigorúan megtartotta a szabályokat, és keményen sanyargatta önmagát. Életének alapszabálya így hangzott:

Istent szeretni, magamat megvetni, senkit meg nem utálni, senkit meg nem ítélni.

Isten pedig rendkívüli imameghallgatásokkal és csodákkal jutalmazta odaadását, és bírta a jövendölés adományát is. Életének igazi értelmét abban látta, hogy miként apja a tatároktól való szabadulásért ajánlotta őt Istennek, ezt később, szabad akaratából maga is megerősítette. Hitte, hogy Isten elfogadja őt Magyarországért, miként Krisztus áldozatát az emberiségért. Mert írva van: jobb, ha egy ember hal meg, mint hogy az egész nép elvesszen.

Alázatosságának példái mind megtalálhatók legendájában, itt olvashatók.

Ó szerető atyámfiai, bizonyában csoda, hogy a mi kemény szívünk ketté nem reped e szent szűznek ő alázatosságát hallván, mikoron mi meggondoljuk, hogy mi semmik vagyunk őhozzá képest; de mégsem tudjuk magunkat megalázni, miképpen e szent szűz!

Önsanyargatása pedig lassú öngyilkosságnak felelt meg. Nem sokkal 28. születésnapja előtt, 1270. január 18-án hunyt el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.