Kultúra

New Orleans-i szertartás szerint kísérték utolsó útjára Benkó Sándort

Zenésztársai, barátai emlékeztek a decemberben elhunyt zenészlegendára a Farkasréti temetőben.

Tőbb százan kísérték utolsó útjára Benkó Sándort, a Benkó Dixieland Band alapítóját. A Kossuth- és Liszt-díjas zenészt pénteken a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. A világhírű zenekarvezető és klarinétos 75 éves korában, december 15-én hunyt el. A szertartást Balicza Iván evangélikus lelkész vezette.

Benkó Sándor a dixielandet füstös kiskocsmákból a Zeneakadémia színpadára emelte – méltatta Nagy Jenő, a Benkó Dixieland Band alapító tagja és bendzsósa, aki több mint ötven éven át zenélt együtt vele. Évente 180-250 koncertet adtak itthon és külföldön, játszottak kis klubokban és 300 ezres közönség előtt, eközben Benkó Sándor nevét világszerte megismerték és megszerették – idézte fel.

Berki Tamás énekes azt emelte ki, hogy Benkó halálával egy egész intézmény ment el: a mérnökember, a vállalkozó, a családfő, a klarinétos, a zenekaralapító és -vezető, a lemezkiadó, a zenei rendező, a műsorvezető, a sorozatszerkesztő, a kapcsolatépítő, a fiatal tehetségeket felkutató és támogató, valamint a szervezőzseni.

Valnicsek Gyula, a zenész gyermekkori barátja arra emlékezett vissza, amikor Benkó megmutatta neki Louis Armstrong lemezét, melyet a newporti jazzfesztiválon rögzítettek, és azt mondta: ilyen zenét és így akar játszani. Európában egyedülálló alapítványi múzeum anyagát fogja gazdagítani óriási lemez-, hangszer- és relikviagyűjteménye, és halála ellenére megvalósulhat tervezett lemezsorozata, amely a Benkó Dixieland Band valaha volt valamennyi tagját egy-egy önálló lemezen mutatná be.

New Orleans-i szertartás szerint, mintegy húsz zenész kísérte sírjához Benkó Sándort. Végső nyughelyénél klarinétszólamai szólaltak meg. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik