Kultúra

Nyárson sütötte a németeket Vérbulcsú

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 11. 13. 16:00

A Bulcsú név hallatán – történelmi összefüggésben – nyilván mindenkinek a 955-ös augsburgi csata után kivégzett magyar vezér jut eszébe. Valóban ott és úgy halt meg, de Bogát fia Bulcsúról, a X. századi harcosról, hadvezérről, diplomatáról, a Magyar Nagyfejedelemség második méltóságáról ennél többet tudunk. És Bulcsú napja van ma.

A korszakra jellemző forráshiány okán a “jóval többet” persze közel sem jelenti azt, hogy mindent, de vannak tények, feltételezések, és középkori leírásaink.

A diplomata

Tisztségét tekintve Bulcsú horka volt, ami a korabeli magyar államigazgatás második fokának felelt meg. Az élen Álmos utódai, a nagyfejedelmek álltak, mintegy halandó istenként. Alattuk állt a gyula és a horka hadvezéri és jogi-, bírói feladatkörrel. A tisztségek öröklődtek, és túlélték viselőjüket, tehát intézményként működtek.

Első fejük az Árpád nemzetségéből sorban következő fejedelem, és van két másik is, a jila (gyula) és a karcha (horka), akik bírói tisztséget viselnek; de van fejedelme minden törzsnek is. Tudnivaló, hogy a jila és a karcha nem tulajdonnév, hanem méltóság…

– olvashatjuk Bíborbanszületett Konstantinnál.

Márpedig a császár első kézből szerezte információit személyesen Bulcsú horkától és Termacsutól, Árpád dédunokájától, amikor ők ketten 948 körül küldöttséget vezettek a bizánci udvarba.

A harcos

Anonymus szerint Bulcsú horka Bogát fia volt, gestájában a Zalán bolgár király elleni csatában szerepelteti először. Árpád harcosait buzdította a csata előtt: “Szittyák, kik a bolgárok dölyféből Hung várától a hungárus nevet kaptátok, a görögöktől való félelem miatt ne feledkezzetek meg kardotokról, és el ne veszítsétek jó hírneveteket. Hanem serényen és vitézül harcoljatok a görögök és bolgárok ellen, akik a mi asszonyainkhoz hasonlítanak, és úgy féljünk a görögök sokaságától, mint az asszonyokétól”.

“Ennek hallatára vitézei nagyon felbuzdultak. Tas fia Lél megfújta a kürtjét, Bogát fia Bulcsú meg felemelte a zászlaját, s az első hadsorban indultak ütközetbe a görögök ellen.” Még ugyanebben a hadjáratban: “Bogát fia Bulcsú a hadikürtöket harsogtatva, rögtön előrenyomult a küzdelemhez”.

Kézai Simon is a honfoglalók közt szerepelteti a horkát, mint a magyarok hetedik kapitányát. “A hetedik sereg vezérét pedig Vérbulcs-nak nevezték. Ez Zalá-ban a Balaton tava körűl szállott meg.”

Bulcsú horka ábrázolása 1664-ből (Wikipedia)

Nehéz elhinni, hogy ha Bulcsú a IX-X. század fordulóján már olyan korban volt, hogy hadat vezetett Árpád mellett, megélhette még a bizánci követjárást 948-ban, és Augsburgot felé 955-ben. A megoldás annyi, hogy történetíróink nemes egyszerűséggel ugrottak egy idősíkot, és a X. század közepén élt valós személyeket szerepeltettek Árpád nagyfejedelem mellett.

Szörnyű bosszút álltak érte

Annyi azonban a Névtelen nyomán bizonyos: Bulcsú vitéz harcos lehetett. Hogy a véres jelzőt mivel érdemelte ki, arra Kézainál találunk magyarázatot, bár szó szerint ezt sem kell “véresen komolyan venni”.

Azért nevezték pedig Vérbulcsnak, mert minthogy nagyatyját a krimhildi csatában a németek megölték, s ő ezt mint bizonyos tudta, bosszút akarván rajtok állani, sok németet nyárson süttetett, és a mint mondják olly kegyetlenséggel dühöngött ellenök, hogy némelyiknek vérét is úgy itta mint a bort.

Bulcsú vezér dicstelen halált halt, az augsburgi csatavesztés után elfogott vezértársaival együtt felakasztották. Ide kapcsolódik a népszerű történet, miszerint Lehel vezér utolsó kívánságaként magához kérette kedves kürtjét, hogy még utoljára belefújhesson, ám kézbe kapva agyonütötte vele a német császárt.

Kézai mester oly már-már kedvesen leereszkedő módon cáfolja e momentumot, hogy idézzük: “e mese a hihetőséggel ellenkezik, s a ki illyest hisz, elméje gyenge voltát árulja el; mert a bünös személyeket kötött kézzel viszik a fejedelmek színe elé”.

Szerinte Bulcsúék utolsó percei így teltek: “vakmerőn szitkozódva sérelmesen szólottak a császárnak, mondván, hogy ha őket megöletendi, nemzetéből többé egy fogoly sem élhet, hanem vagy örök rabságra vetik, vagy minden itélet nélkűl megölik. Mi meg is történt. Mert a mint a magyarok meghallották, hogy a császár őket igy ölette meg, valamennyi német foglyot, még az asszonyokat és csecsemőket is, húszezerig valót leöldököltek”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.