Kultúra

Nem ebből a filmből tanulunk meg webrandizni – LogIn kritika

Zsótér Indi Dániel
Zsótér Indi Dániel

videós kontentgyáros . 2015. 10. 29. 17:00

A Login nagyot vállal, de nem amiatt bukik el, mert gond lenne a forgatókönyvvel vagy a színészekkel. Egyszerűen unalmas.

A Login tipikus példája annak, amikor a jónak tűnő koncepció végül felemészti önmagát. Nemzetközi viszonylatban eredetinek egyáltalán nem mondható, de magyar filmtől mindenképpen kísérletező az, amivel Barnóczky Ákos rendező próbálkozik.

Pál András és Parti Nóra – LogIn

A Veszedelmes viszonyokat alapul vevő történet 21. századba ültetése nem is feltétlenül lenne ördögtől való gondolat, kifejezetten izgalmas alapanyag. A sztori szuperröviden: férfi és nő harca. A film ezt az örök ellentétet négy emberen keresztül mutatja be, egy szövevényes, eleinte a két főszereplő által magánzóban indított nyomozáson át, később pedig egy önös érdekei mentén tevékenykedő szélhámos páros ügyeskedésein keresztül. Természetesen a szálak alaposan összegubancolódnak és egy ponton túl nehéz megbirkózni az érzelmekkel, a vágyakkal, a hormonokkal és a logikus döntésekkel. Nem csak a szereplőknek, hanem a nézőnek is.

A történet szerint Janka (Parti Nóra), hogy férje öngyilkosságára fényt derítsen, használni kezdi azt a videós társkeresőt, amit élete párja is titokban használt vágyai kielégítésére. Itt felfedezi, hogy férje egy sztriptíztáncosnővel hetyegett (Gáspár Kata). Janka úgy sejti, hogy a táncosnőnek köze lehet férje halálához – azonban a nő kiléte ismeretlen előtte. Megismerkedik egy fickóval (Tálos József), akinek lányát a gyanú szerint, hasonlóan Janka férjéhez, valaki az öngyilkosságba hajszolta. Ketten elkezdik leszűkíteni a videós randioldal felhasználói között a listát, hogy nyomára bukkanjanak a vélt vagy valós elkövetőknek.

Gáspár Kata – LogIn

Sajnos a filmben több a potenciál, mint amennyit képes kihozni önmagából. A több szálon futó történet eleinte jól építkezik, ám durván fél óra után az ember megunja a beszélőfejre vágott beszélőfejet, amit újabb beszélőfejek követnek. Látható, hogy a készítők igyekeztek ellenpontozni a fix beállítást azzal, hogy olyan fényviszonyokat igyekeznek teremteni amelyek szemet gyönyörködtetnek, megpróbálják mozgatni a szereplőket, megmozdítják a webkamerát. Van egy táncolós jelenet, ahol Gáspár Kata érzékelhetően egy laptopról webcamozik, amit valaki felemel, s miközben ő táncol, a webcamera követi őt a legnagyobb tömegben is. Sokszor azonban ezen próbálkozások miatt képileg hiteltelenné válnak a jelenetek. A film kerettörténete az, hogy egy gyilkossági ügy nyomozati anyagaként összevágott felvételeket nézünk, azonban pont ezek az az esztétizálások teszik hiteltelenné az eseményeket. Ezek azonban csak formaságok.

Ami a zavaróbb, hogy a film arra a forgatókönyvi trükkre épít, hogy két webcamozás közötti eseményeket soha nem mutatja, ami logikus (ahogy a Veszedelmes viszonyokban is két levél között hosszabb idő is eltelhet) ugyanakkor zavaró, hogy azt a benyomást kelti a film, mintha MINDENT a videóchaten keresztül beszélnének meg a szereplők. Mintha nem lennének telefonok, e-mailek és személyes találkozók a világon. Pedig ezekre még dialógusokban is utalnak, csak így kicsit olyan érzése van a nézőnek, hogy amire nem volt pénz, azt a szereplők elmesélik.  Értem, hogy a laptopokra lementett videókból áll össze a film, mégis hiányérzete van az embernek.

Parti Nóra – LogIn

A színészek láthatóan élvezik azt, hogy egyszerre több karaktert is el kell játszaniuk, és a dramaturgia szerint ez is némileg összezavarja őket a film előrehaladtával, viszont játékuk egy idő után éppen emiatt kiegyensúlyozatlanná és kontrollálatlanná válik. Pedig a felhozatal erős, és nem kevés értékes pillanatuk is van. Sajnos azonban a rengeteg beszéd közben a történet elsikkad, nehéz megtalálni azokat a pontokat, amihez fordulatokat tudunk kötni, kevés emlékezetes jelenet vagy dialógus van a filmben.

Barnóczky Ákos elmondta, hogy a célja az is volt ezzel a filmmel, hogy az internetes társkeresés veszélyeire is felhívja a figyelmet. Hát, nem tudom. Ismerjük ezt a témát, tapasztaltuk is. Nem nagyon tud újat mondani ezzel kapcsolatban ráadásul, ha ez is a szándékok között volt, akkor valami nagyon félrement, mert hiába mutatja be, hogy hogy működik az internetes társkeresés, közhelyek érkeznek közhelyek hátán: ne add ki magad akárkinek, vigyázz a személyazonosságodra, ne itt éld ki a furcsa szexuális devianciáid – ezt már mind tudjuk. Sajnos gyáltalán nem érzékelhető az a 10 év kutatómunka, ami állítólag megelőzte a forgatást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.