Kultúra

A Svéd Akadémia felhagyott a szexizmussal

A irodalmi Nobel-díj 1901 óta íródó történetében először fogja bejelenteni nő a díjazott kilétét csütörtökön 13 órakor Sara Danius titkár személyében.

Az 53 éves irodalomkritikus 2013-ban lett a 229 éves Svéd Akadémia tagja, ő a kilencedik nő a testületben, jelenleg hatan vannak a tizennyolcból.

Danius egy napokban adott interjúban azt mondta, a díjazott kiválasztásánál a minőséget tartja a legfontosabbnak, és nem a jelöltek nemét. Az eddig kiosztott 107 irodalmi Nobel-díjból mindössze 13 került női íróhoz, az utóbbi 25 évben azonban jobb volt a tendencia, a díjak harmada nőkhöz került.

Hagyományőrző szervezet

Annak idején az akadémia nem mindegyik tagja fogadta szívesen Alfred Nobel arról szóló rendelkezését, hogy ők ítéljék oda az irodalmi elismerést.

A tizennyolcak 1901 óta minden évben a hagyományokat szigorúan követve választják ki az irodalmi Nobel-díjast. A testület összetételét és munkáját pedig még régebbi, az akadémia alapításáig visszanyúló rendelkezések szabályozzák.

A svéd királyi akadémiák sorába tartozó testület az előírások szerint 18 embert számlál, mindannyian életre szóló tagsággal bírnak. Jelenleg írókból, nyelvészekből, történészekből, irodalomtudósokból és egy jogászból áll a testület, amelynek titkára – és ezáltal az akadémia vezetője – 2015 júniusa óta Sara Danius.

Kerstin Ekman több mint két évtizede inaktív tagja a testületnek: az akadémia tagjai között vita alakult ki arról, hogy állást foglaljanak-e a Salman Rushdie-t ért halálos fenyegetések után, és miután az a döntés született, hogy nem, Ekman két társával együtt elhagyta az akadémiát. Tagsága azonban élete végéig megmarad. (Werner Aspenström és Lars Gyllensten már korábban elhunyt.)

Ulf Linde zene- és műkritikus 2013 októberi halála után az egyik hely megüresedett a testületben. Utódjának Klas Östergrent választották, őt azonban csak 2014. december 20-án iktatták be, így a 2014-es Nobel-díjba nem, csak az ideibe volt beleszólása.

Így döntenek a díjról

Az irodalmi kitüntetettről szóló döntést az akadémián belüli öttagú bizottság készíti elő. E testület tagjait három évre választják. A Nobel-díjról folytatott tanácskozások anyaga és a jelöltek listája 50 évig titkos.

A De Aderton, azaz A tizennyolcak néven emlegetett akadémiát évek óta bírálatok érik, mondván, túlságosan is Európa-központú. A testület ezért az utóbbi időben a korábbinál több szakértőt kér fel, hogy nagyobb figyelem háruljon az Európán kívüli nyelveket képviselő írók alkotásaira. 2012-ben kínai író, Mo Jen kapta a Nobel-díjat. Évek óta favoritnak tartják Ngugi wa Thiong’o kenyai és Murakami Haruki japán írót is.

Nem nagyon volt még egyhangú döntés

A jelölési folyamat első lépéseként a bizottság szeptemberben 600-700 szervezetet, illetve személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a következő évi díjazottra. Ajánlást korábbi díjazottak, nyelv- és irodalomtudósok, tudományos intézmények, illetve írószövetségek is tehetnek, saját magát senki sem jelölheti. Az indítványoknak legkésőbb január 31-ig kell beérkezniük Stockholmba. A 2015. évi díjra 198 író jelölését fogadták el, közöttük 36-ot most első ízben jelöltek a rangos kitüntetésre.

Ezt követően a Nobel-bizottság áprilisra 15-20 fős névsort állít össze az akadémiának, a lista májusban ötfősre szűkül. Ezt követően az akadémia tagjai a nyár folyamán tanulmányozzák a jelöltek munkásságát, a bizottság tagjai pedig beszámolókat készítenek. Az akadémia tagjai szeptemberben találkoznak, hogy megvitassák a listán szereplő írók érdemeit.

A díjazottról október elején döntenek: az akadémiai tagok legalább felének szavazatát elnyerő jelölt kapja az irodalmi Nobel-díjat, amelyet Alfred Nobel (1833-1896) kémikus, feltaláló és multimilliomos alapított. Egyhangú döntésre alig volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik