Kultúra

A Mentőexpedíció majdnem rekordot döntött az amerikai mozikban

Nem sokon múlott, hogy Ridley Scott sci-fije megdöntse a minden idők legjobb októberi nyitóhétvégéjével büszkélkedő Gravitáció rekordját.

Ridley Scott ismét a csúcson van, legalábbis a kritikák és a számok is ezt mutatják: a részben hazánkban forgatott Mentőexpedíció tekintélyparancsoló 55 millió dollárral nyitva a hétvégén leigázta az USA bevételi listáját, em kegyelmezve sem a múlt héten a trónt elfoglaló Hotel Transylvania 2-nek, sem az egyéb riválisoknak. A szerintünk is remekül sikerült sci-fi ráadásul hajszál híján beállította az Alfonso Cuarón rendezte Gravitáció 2013-as rekordját, amely 55,7 millió zöldhasúval továbbra is a valaha volt legjobb októberi nyitóhétvégével rendelkezik. Miután az elmúlt napokban szemlátomást csaknem mindenki Matt Damon vörös bolygós kalandjára volt kíváncsi, így a Hotel Transylvania folytatása ugyan 33 milliót összeszedve még egész szépen termelt, de a dobogó legalsó fokára felkapaszkodó Sicario – A bérgyilkos már mindössze 12 millió dollárt tudott zsebre tenni, viszont így is nagyot ment, ugyanis hét helyezést is javított a listán.

Az élmezőnytől leválva 11,6 millióval a negyedik helyre kényszerült az egy hete még ezüstérmes A kezdő, amelyet szintén kettőt rontva továbbra is Az útvesztő: Tűzpróba követ, ezúttal szerény 7,6 milliót összeszedve. Hatodik lett 5,9 millióval a sokak szerint nagyot alakító Johnny Depp főszereplésével készült Fekete mise, hetedikként pedig 5,5 milliót begyűjtve az amúgy négyet bukó Everest futott be. Nyolcadik lett a már csak 3,9 milliót termelő, M. Night Shyamalan rendezte The Visit, kilencedikként meg a Depp mozijához hasonlóan egyet visszaeső War Room végzett 2,8 millióval. A listát aktuálisan a 2,4 milliót kuporgató és három pozíciót is rontó The Perfect Guy zárja. Érdekesség, hogy az egyelőre limitáltan bemutatott Kötéltánc 1,5 millió dollárral a tizenegyedik helyen debütált.

Izgalmasan alakul majd a következő hét, ugyanis érkezik az USA mozijaiba a Feketeszakáll szerepében Hugh Jackmant is felvonultató Pán, a Michael Fassbender címszereplésével forgatott Steve Jobs, sőt: a Kötéltáncot is országosan műsorra tűzik, ennélfogva a fantasy, a máris sokat méltatott életrajzi film és a Robert Zemeckis rendezte látványos produkció is esélyesnek tűnik arra, hogy megszorongassa a Mentőexpedíciót.

A teljes hétvégi USA TOP 10 (október 1. – október 4.):

1. Mentőexpedíció – Hétvégi bevétel: $55,0m. Összbevétel: $55,0m. Gyártási költség: $108m.
2. Hotel Transylvania 2 – Hétvégi bevétel: $33,0m. Összbevétel: $90,5m. Gyártási költség: $80m.
3. Sicario – A bérgyilkos – Hétvégi bevétel: $12,0m. Összbevétel: $15,1m. Gyártási költség: $30m.
4. A kezdő – Hétvégi bevétel: $11,6m. Összbevétel: $36,5m. Gyártási költség: $35m.
5. Az útvesztő: Tűzpróba – Hétvégi bevétel: $7,6m. Összbevétel: $63,2m. Gyártási költség: $61m.
6. Fekete mise – Hétvégi bevétel: $5,9m. Összbevétel: $52,5m. Gyártási költség: $53m.
7. Everest – Hétvégi bevétel: $5,5m. Összbevétel: $33,1m. Gyártási költség: $55m.
8. The Visit – Hétvégi bevétel: $3,9m. Összbevétel: $57,6m. Gyártási költség: $5m.
9. War Room – Hétvégi bevétel: $2,8m. Összbevétel: $60,5m. Gyártási költség: $3m.
10. The Perfect Guy – Hétvégi bevétel: $2,4m. Összbevétel: $52,6m. Gyártási költség: $12m.

Forrás: Box Office Mojo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik